Мирчев: Нека нечия любов към Русия да не надделее в името на националния интерес

164

Това коментира Ивайло Мирчев от ДБ по отношение на ситуацията с газа. Мирчев изтъкна това, че според него в момента положението в България не е толкова лошо и, че газ има достатъчно. Той изяви надеждата си бъдещият министър на енергетиката да не се връща към договор с „Газпром“

„Газ има. Въпросът с газа е на каква цена е той. Руският газ на този етап е по-скъп от този, който използваме в момента. Много лесно проверимо е. Един от най-скъпият газ, който се плаща в момента в Европа, го плаща Унгария, която получава почти 100 процента от газа си от Русия. Унгария е най-газифицираната страна в Европа. Почти всеки дом там е с газ. В България такова нещо няма. Нека да разсеем малко паниката. Дефицитът в България не е малък, но не е невъзможно той да бъде покрит. Не трябва да се всява паника. Имаме 120 хиляди домакинства, които зависят от газ. Индустрията ни не е толкова зависима от газ. Енергетиката ни почти не е зависима от газ“, коментира в ефира на Nova News Ивайло Мирчев от ДБ.

„Путин прави с газа каквото си реши. Дори тези, които си плащат в рубли, той започна да им спира газа. В момента решението за България не е да се върне към Путин. Решението е да се продължи работата, която енергийният министър в правителството действаше. Тук става дума за Турция, за Египет. Има изключително много опции за газ за България“, добави той.

„Силно се надявам бъдещият енергиен министър да не се върне към нов договор с „Газпром“, обяснявайки, че няма откъде другаде да намери газ. Газ има. Газът от „Газпром“, освен всичко друго, е по-скъп от алтернативните доставки. И се надявам нечия любов към Русия да не надделее в името на националния интерес“. Това Ивайло Мирчев, визирайки бъдещия служебен кабинет.

По думите му: „Ние трябва да си извоюваме енергийната независимост не просто от Русия, а да не зависим нито от САЩ, нито от някой друг“.

ДБ не са удовлетворени от развитието на политическата ситуация и предсрочните избори в условията на кризи, но могат да гледат съмишлениците си в очите. „ ДБ опита да бъде разума в тази коалиция, опита да направи възможно не да се движи от някакви момчешки сблъсъци като в детската градина, а от приоритетите на страната. Изключително трудно ни беше. Тя и коалицията беше трудна”, посочи Мирчев.

Той коментира и явяването на ДБ на предстоящите избори. „Предложихме на ПП общо явяване, като считаме, че това е най-логично. Изпълнителният съвет на „Да, България” предложи на Националния Съвет и той ще обсъди. Логиката е да предложим на хората един голям политически субект, в който да не предаваме надеждите от 2020 година”.

Депутатът припомни общността, излязла тогава на площадите с надежди, които, според него, не могат да се захвърлят с лека ръка. Затова ПП, ДБ, Ние идваме и изобщо – всички в спектъра, които са имали нещо общо с този протест Мирчев смята, че трябва да излязат като една сила на тези избори. „Ще е тъжно, ако това не се случи”, каза той и посочи към тези политически формации и други формални и неформални граждански организации, като „Правосъдие за всеки” и „Боец”.

По публикацията работи: Пламена Сутева