Гърция се готви за режим на тока: Какви ще са мерките?

202

Гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас обяви, че следва страната да се подготви за режим на тока. Според него това се счита за необходим ход, имайки предвид това, че е възможно Русия да прекъсне доставките на природен газ за ЕС напълно. Първоначално мерките ще бъдат доброволни, като е възможно на по-късен етап да се превърнат и в задължителни

Гърция се подготвя за режим на тока след лятото, предупреждава министърът на околната среда и енергетиката Костас Скрекас, цитиран от атинския вестник „Ekathimerini“.

Улиците ще бъдат по-тъмни, а изкуственото осветление на историческите паметници през нощта ще липсва, домакинствата пък ще имат режим на тока, като вероятно това ще стане след лятото.

Костас Скрекас заяви, че описаните по-горе мерки са необходими, ако Европа иска да намали потреблението си на природен газ с 15% и могат да бъдат необходими, така или иначе, ако Русия прекъсне доставките на природен газ за Европейския съюз.

Преди домакинствата да бъдат пряко засегнати, общините ще трябва да премахнат лампите от 10% от уличното си осветление и да изключват осветлението на паметниците в 3 часа сутринта.

Първоначално мерките ще бъдат доброволни, но могат да станат задължителни, ако местните власти не се отзоват на призива.

„Всички трябва да разберем, че не можем да се държим така, сякаш нищо не се случва около нас. Има война, която унищожава една страна и също така подхранва енергийна криза, каквато никога не сме виждали. Всички трябва да осъзнаем, че не можем да пилеем енергия“, каза той.

По публикацията работи: Пламена Сутева