Преди милиони години се е случил мистериозен процес, спасил Земята от участта на Марс

257

Преди около 565 млн. години силата на магнитното поле на планетата Земя е намаляла до 10%. След това, в продължение на няколко десетки милиона години, това поле се е възстановило по мистериозен начин, което е и причината Земята днес да е това, което познаваме

Нови изследвания показват, че твърдото вътрешно ядро на Земята се е формирало преди 550 милиона години и е възстановило магнитното поле на планетата, пише БГНЕС.

Преди около 565 млн. години силата на магнитното поле е намаляла до 10% от днешната му сила. След това, по мистериозен начин, магнитното поле се е възстановило и е възвърнало силата си точно преди Камбрийската експлозия на многоклетъчния живот на Земята.

Какво е предизвикало възстановяването на магнитосферата?

Според нови изследвания на учени от университета в Рочестър това възстановяване е станало в рамките на няколко десетки милиона години. Това е много бързо в геоложки мащаби и съвпада с формирането на твърдото вътрешно ядро на Земята, което предполага, че ядрото вероятно е пряка причина за това.

„Вътрешното ядро е изключително важно“, казва Джон Тардуно, професор по геофизика в катедрата по науки за Земята и околната среда на университета. „Точно преди вътрешното ядро да започне да расте, магнитното поле е било в точката на колапс, но веднага щом вътрешното ядро е започнало да расте, полето се е възстановило.“

Избягване на съдба, подобна на тази на Марс

По-доброто разбиране на динамиката и растежа на вътрешното ядро и магнитното поле има важни последици не само за разкриване на миналото на Земята и прогнозиране на нейното бъдеще, но и за разгадаване на начините, по които други планети биха могли да формират магнитни щитове и да поддържат условията, необходими за съществуването на живот.

Изследователите смятат, че Марс например някога е имал магнитно поле, но то е изчезнало. Това прави планетата уязвима за слънчевия вятър, а повърхността без океан. Макар да не е ясно дали липсата на магнитно поле би довела до същата съдба на Земята, „Земята със сигурност щеше да загуби много повече вода, ако магнитното ѝ поле не беше възстановено“, казва Тардуно. „Планетата щеше да бъде много по-суха и много по-различна от днешната“.

Затова по отношение на планетарната еволюция изследването подчертава значението на магнитния щит и механизма за неговото поддържане, казва той.

„Това изследване реално подчертава необходимостта да има нещо като растящо вътрешно ядро, което да поддържа магнитното поле през целия живот – много милиарди години – на планетата.“

По публикацията работи: Пламена Сутева