Петков: Ще гласуваме договор за седем кораба с втечнен газ (ВИДЕО)

125

Това обясни премиерът на България в оставка Кирил Петков преди началото на днешното редовно заседание на Министерски съвет. Той започна с думите, че това може и да е последното заседание на МС, но до последно кабинетът ще решава важните въпроси

„Това може да е последното заседание на Министерския съвет. Затова днес има много важни точки, които трябва да решим заедно. Искам да благодаря за цялата работа, която свършихме през тези месеци. Не бяха лесни, но мисля, че имаме и много добри резултати, с които да се похвалим“, премиерът в оставка Кирил Петков преди началото на заседанието на кабинета днес.

„До последния момент ние ще решаваме големите задачи и предизвикателства пред българската икономика, българското общество“, допълни той.

Кирил Петков избори и важните теми, които министрите ще разискват. Първата е предложение от Министерството на енергетиката за сключване на договор за седем карго кораба с втечнен газ – доставка на LNG, която ще подобри енергийната сигурност на България.

„Условието за получаване на тези количества е следващият месец служебното правителство и служебното Министерство на енергетиката да осигури необходимата инфраструктура от Гърция и Турция”, обясни премиерът в оставка.

Според него договорът, който днес ще бъде предложен, е важна стъпка на екипа му, съвместно с Европейската комисия, за осигуряване на природен газ за следващите шест месеца.

Правителството ще приеме и новата програма за компенсация на бизнеса заради цената на тока, считано от 1 юли до 30 септември. За крайните потребители ще бъде осигурен таван от 250 лв.

„По този начин правителството осигурява предвидимост на бизнеса през следващите месеци в условията на енергийни предизвикателства. Реално ще помогнем на 633 000 небитови крайни клиенти”, похвали се Петков.

Кабинетът отпуска и 150 млн. за мярката за горивата. Едновременно с това дейността си ще започне работна група между Агенция „Митници” и НАП за ограничаване износа на нефтени продукти с руски произход, считано от 5 декември.