Омбудсманът: Дрогирането с „райски газ“ системно се практикува в дискотеки и клубове

163

Омбудсманът Диана Ковачева поиска въвеждането на спешни мерки срещу свободната употреба на балони с „райски газ“. Тя сезира министъра на здравеопазването в оставка, председателя на Комисията по здравеопазване в НС и председателя на Комисията за защита на потребителите, тъй като имало постъпили множество жалби от родители и граждански организации. Те сигнализирали за разпространение и употреба на „райски газ“ от непълнолетни

Омбудсманът Диана Ковачева сезира министъра на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова, председателя на Комисията по здравеопазване в НС доц. Антон Тонев и председателя на Комисията за защита на потребителите Иван Френкев за множество жалби от родители и граждански организации, в които сигнализират за масовото разпространение и употреба от непълнолетни лица на диазотен оксид, известен като „райски газ“.

Проф.  Диана Ковачева настоява да бъдат взети бързи и адекватни мерки срещу тази мода, особено сред тийнейджърите, да „дишат“ балони с „райски газ“ на партита. Тези балони се продават свободно и легално, а доставката им онлайн е почти светкавична.

Омбудсманът Диана Ковачева препоръчва законодателни промени, ограничаващи разпространението и продажбата на райски газ.

„Непълнолетните се снабдяват с пълнителите с райски газ с различни аромати, като след това със специална помпа изкарват от устройствата самия газ и го засмукват. Дрогирането с райски газ системно се практикува в дискотеки и клубове. Само кратък преглед в интернет пространството е достатъчно, за да се открият стотици случаи на деца, които по разказите на родителите си системно използват райски газ и за съжаление вече има много пострадали деца след употребата му. Доказателство за това са и свободно разпилени празни опаковки от райски газ по улиците и около заведенията, които най-често се посещават от младежи“, пише омбудсманът.

Ковачева подчертава, че в хода на проверката, която е образувала, е потърсила водещи лекари педиатри, които са изразили мнение, че диазотният оксид е много опасен, особено когато се използва в комбинация с други вещества, наркотици или алкохол. Тя алармира, че райският газ създава нереална представа за действителността, а след неговата употреба са налице рискове за изпълнение на рутинни ежедневни действия – ходене, качване на стълби. Освен това хората, които са го употребили са опасни не само за себе си, но и за околните – те халюцинират, изпаднат в психоза, дори са склонни към самоубийство.

„Събрани са данни за състояние на силен световъртеж, гадене и повръщане. Особено при децата райският газ влияе върху имунната система и може да доведе до остър недостиг на кислород към органите. Съобщава се за случаи на изтръпване и частична парализа на крайниците, като има данни за диагностицирани с аксонална полиневропатия, както и с дегенерация на гръбначния стълб“, пише омбудсманът и допълва, че употребата на райски газ води до пристрастяване и отваря вратите за още по-тежки наркотици.

„Родителите настояват да се предприемат интегрирани действия и адекватни мерки, като посочват, че само техните родителски насоки и разговори не са достатъчни, а трябва много сериозно внимание на държавно ниво на този опасен за децата проблем“, допълва омбудсманът.

По публикацията работи: Пламена Сутева