Българските червени чушки, в борба срещу оплешивяването

65

Оказва се българските червени чушки са хранителния продукт, който възпира косопада. Така например трихоложката Доминик Бург подчерта, че здравето на косата зависи от човешкото хранене

Според лекарката в диетата трябва да преобладават храни с високо съдържание на протеини, желязо, витамин В12 и омега-3. Те се съдържат в българските червени чушки, в ягодите, авокадото, боровинките, портокалите, грейпфрутите, спанака. Ускоряване на растежа на косата спомагат и броколите, боба, сьомгата, бадемите, орехите, яйцата и червено месо.

Отделно в случай на активен косопад, докторът по медицина и дерматолог Хоуп Мичъл препоръча масаж на главата. Според него той подпомага кръвообращението в космените фоликули и особено в комбинация с кокосово и рициново масла, които имат противовъзпалителни свойства. Освен това той отбеляза, че маслата от розмарин и жожоба също са подходящи за масаж.

Различните прически също оказват своето влияние. За притежателките на дълга коса, фризьорката Жасмин Грийн препоръчва да сплитате френски плитки или да направите прическа на леки къдрици. В същото време тя предупреждава да се внимава с честото боядисване и химическо къдрене.

В заключение трихоложката Бриджит Хил посъветва веднъж седмично да се използва почистващ пилинг шампоан, който трябва да се разпредели със специален апликатор върху целия скалп и да се остави за пет минути.

По-рано през юли руската акушер-гинеколожка Екатерина Волкова изброи основните причини за плешивостта при жените. Според нея с възрастта нежният пол повишава чувствителността към мъжките полови хормони – андрогените. Тя смята, че това явление е свързано с повишени нива на глюкоза и инсулин. Стресът, дефицитът на протеини и нарушенията на кръвообращението в кожата на главата също могат да доведат до оплешивяване.

По публикацията работи: Силвана Димитрова