Ще задържи ли БСП третия мандат до 15 август? (ВИДЕО)

47

Според лидера на БСП Корнелия Нинова най-вероятно това ще се случи. Тя обяви това решение след провела се среща на ръководствата на четирите преговарящи партии. По нейно мнение, най-важното е да не се оставя в хаос държавата по темата КЕВР, цени, инфлация и енергийно подпомагане

„Ръководствата на парламентарните групи на четирите партии, с които разговаряме за съставяне на правителство („Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ“) проявиха и разум, и разбиране за сложната ситуация, в която се намираме след решението на Конституционния съд. Има съгласие да се отвори процедура за избор на нов председател, изцяло нова процедура за избор на председател на КЕВР“, заяви Нинова на брифинг след като четирите партии се събраха на спешна среща, свикана от лидера на БСП.

„Разписахме приблизително във времето и съобразявайки се с правилника за работата на НС как може да стане това. Тази процедура може да приключи до 12 август“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата.

Ще се говори с депутатите да се вземе решение за отмяна на ваканцията им (1-15 август), за да се избере председател на КЕВР и да има функциониращ орган, който ще вземе решение за цената на енергоносителите.

На журналистически въпрос дали това означава, че БСП ще задържи третия мандат до 15 август, Корнелия Нинова отговори:

„Това май означава, да. Затова поисках от депутатите да кажат – какво ви е необходимо от нас, за да свършите тази работа за държавата и за народа. те се бяха подготвили, за което им благодаря – с графика, по дати, с извънредни заседания в комисия и зала“

Преговорите за кабинет продължават по план.

По-рано днес Корнелия Нинова поиска яснота от ПП, ДБ и ИТН за това колко време е необходимо да държи третия мандат и какви закони могат да бъдат приети за това време. Повод за исканията ѝ е „новата ситуация“ около решението на Конституционния съд за обявяване избора на Станислав Тодоров за шеф на КЕВР като противоконституционен.