Великобритания ще изпрати флотилия от ядрени подводници в Тихия океан

289

Австралия ще позволи на Великобритания да разположи ядрените си подводници във военноморската база в Пърт в Западна Австралия. Те ще могат да патрулират в Южнокитайско море. Този ход се прави с цел да „осуети китайската агресия в региона“

Великобритания ще изпрати флотилия от ядрени подводници в Тихия океан в решителен ход за „осуетяване на китайската агресия в региона“, предаде Daily Mail.

Австралия ще позволи на Великобритания да използва военноморската й база в Пърт, Западна Австралия, за разполагане на ядрените подводници и патрулиране във водите на Южнокитайско море

Драматичното решение може да накара британските подводници, базирани в Австралия до 2040 г., да работят на едно поразително разстояние от Китай.

Адмирал сър Тони Радакин, началникът на въоръжените сили, ще договори споразумението на военноморска конференция в Сидни следващата седмица. Назначаването на подводници да патрулират в Южнокитайско море ще бъде най-настоятелният ход на Великобритания досега срещу Пекин.

Решението за разполагане на британски ядрени подводници във военните бази в Пърт като част от военното партньорство AUKUS (съюз на Австралия, Великобритания и САЩ, създаден през септември 2021 г.) се очаква да бъде обявено следващата седмица в Сидни. През следващите няколко месеца ядрените подводници на британските военноморски сили ще пристигнат за разполагане на западния бряг на континента, а австралийските военнослужещи ще бъдат включени в техните екипажи за обучение.

Точният брой на ядрените подводници, които ВМС на Обединеното кралство ще разположат в Австралия, остава засекретен, но вече е известно, че основната им мисия ще бъде да патрулират във водите на Южнокитайско море и да „възпират нарастващите амбиции на Китай в региона“.

По публикацията работи: Пламена Сутева