Специалист дава своите съвети за това как да спим по-лесно по време на летните жеги

129

Летните жеги ни тормозят не само през деня, но обикновено и през нощта. Всички знаем, че когато ни е много топло, сънят идва трудно. Причините за това могат да бъдат много

Сомнологът, професор, доктор на медицинските науки, украинецът Роман Бузунов, даде няколко съвета, които да помогнат на страдащите от безсъние в горещото време, да заспят по-лесно. „Можете да охладите леглото с вода. Не става въпрос за изсипете вода, но можете спокойно да напръскате чаршафите си със студена вода, като използвате шише с пулверизатор. Докато спалното бельо изсъхва, ще ви бъде по-хладно“, съветва Бузунов.

Задължително пийте колкото е възможно повече хладка вода. Ако е много горещо, нека течностите да бъдат поне три литра. Този съвет разбира се важи за пациентите, които нямат бъбречни и сърдечно-съдови противопоказания. „В жегата се потим много и се получава изпаряване, което води до дехидратация на тялото“, напомня лекарят.Тези, които нямат климатик в дома си, той съветва да използват вентилатори. Роман Бузунов препоръчва и да се следи дали в жегите не се обострят сърдечно-съдовите заболявания, тъй като това е често срещан проблем.

По публикацията работи: Силвана Димитрова