ДБ към БСП: Разглеждаме 3-тия мандат като технически и колективен мандат (ВИДЕО)

70

Това това са думите на Христо Иванов от „Демократична България“, насочени към лидера на БСП Корнелия Нинова, преди да започнат преговорите за съставяне на кабинет между двете партии

„Допускам, че първият ни разговор ще бъде по-лесен, защото сме съавтори на програмата, която сме поставили за обсъждане като първи кръг от преговори за съставяне на правителство и пред вас декларираме сериозната си готовност да опитаме да съставим редовно правителство и парламент, който да работи и да приема необходимото законодателство и провежда политики в следващите месеци“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова преди преговорите с ДБ за съставяне на кабинет с третия мандат.

„Удовлетворително е, че като основа за разговори ИТН приемат програмата, одобряват написаното от нас, като я допълват с по наша преценка добри предложения“, заяви тя.

Става дума за икономика, социална политика и някои редакционни промени, уточни тя и посочи, че по време на разговорите с ДБ ще даде яснота по предложенията. „Мисля, че няма да срещнат и вашата съпротива“, добави Нинова.

От своя страна Христо Иванов, съпредседател на ДБ, заяви: „Гледаме на този опит като втори опит за първи мандат и по-скоро ще се включим по-активно в процеса, когато вече има, надявам се, излъчена кандидатура за премиер от ПП“.

В отговор получи уверение от Нинова, че не са отстъпили от идеята да предложат премиер от най-голямата политическа партия: „Мнението на колегите от ПП е, че ще се произнесат по този въпрос едва след като сме сигурни, че ние сме установили съгласие по програмата. В общи линии можем да кажем, че такова съгласие има. Така че вероятно следващата седмица ще пристъпим към втория етап от разговорите“.

„За нас е важно и засега бих искал да изкажа нашето удовлетворение от вашия подход. Разглеждаме 3-тия мандат като технически и колективен мандат“, каза още Христо Иванов.

Атанасов Атанасов, другият съпредседател на ДБ, коментира: „Предизвикателствата и кризите, пред които е изправена страната, са много по-силни от различията помежду ни. Рискът България да остане без парламент в зимните месеци е наистина голям. Това ще даде възможност за политическа дестабилизация, която обслужва плана на Борисов за реставрация. Ние няма да допуснем това“.

Разговорите между БСП и ДБ започнаха по политики и програма, а по думите на Корнелия Нинова след това, ако се постигне съгласие, ще се проведат, засягайки структурата и състава на на кабинета.