Здравoсловна раница за дете – как да изберем най-добрата?

3889

Сезонът за връщане в училище бързо наближава, макар все още да сме юли. Изборът на подходяща раница за вашето дете е важен за насърчаване на правилното му развитие и здравето на гърба, както и подбуждането на интереса му към учебните занятия. В следващите редове ще откриете някои правила, които трябва да ви ръководят при избора и използването на правилните детски раници. Силно се надяваме, че те ще ви бъдат полезни по време на пазаруването ви.

Какъв трябва да бъде моделът на детската раница?

Като за начало обърнете внимание на размера на предлаганите детски раници. Раницата трябва да е пропорционална на размера на тялото на вашето дете – не трябва да е по-широка от гърба на детето ви, но също и не трябва да е по-широка от раменете му. Презрамките трябва да се регулират, за да се гарантира, че дъното на раницата е на 5 см над кръста на вашето дете. Избягвайте тесни презрамки, които могат да причинят болка и да компрометират кръвообращението. Също така се препоръчва наличието и на презрамка за колан, за да се осигури равномерно разпределение на товара върху гърба на детето. Онези детски раници, които включват солидна дръжка в горната част, ще осигурят безопасно носене, тъй като децата често ги използват в класната стая или докато се движат в самото училище. Чантата трябва да бъде добре подплатена, за да може да издържи на стабилното напрежение. Препоръчваме ви да потърсите чанта с множество джобове, за да можете да внесете лесно ред в нея.

Снимка: ccc.eu/bg

Как да подреждате раницата на вашето дете?

Претоварената детска раница може да увреди гърба на вашия малчуган. Детето трябва да може да ходи изправено и да държи ръцете си свободни. Обратно, ако детето ви трябва да се наведе напред, чантата може да се окаже твърде тежка. Натоварването на раницата не трябва да надвишава 10% от теглото на детето. Например, ако детето ви тежи 40 килограма, натоварената чанта трябва да е максимум 4 килограма. Теглото трябва да се разпредели върху целия гръб. Трябва да можете да плъзнете ръката си между гърба на детето и чантата, след като тя се напълни. Затова чантата трябва да съдържа само най-необходимото.

Кои са често срещаните грешки, които трябва да избягвате при избора на детски раници?

Не избирайте кожена чанта, тъй като те самите могат да бъдат по-тежки. Избягвайте детски раници с колелца, тъй като те също са по-тежки и могат да създадат здравословни проблеми на вашето дете. Не се препоръчва носенето на раницата само на едно рамо, тъй като този метод не разпределя правилно тежестта и може да увеличи риска от деформация или нараняване. Препоръчваме ви да използвате училищната програма, за да планирате кои материали за домашна работа вашето дете трябва да носи у дома. Останалите можете да ги оставите в училище, ако това е възможно. За по-добро разпределение на теглото не поставяйте кутията за обяд на детето си в раницата му. Вместо това оставете детето ви да я носи на ръка или в друга чанта. Дайте на детето си празна бутилка вода, която да напълни в училище. Избягвайте продължителни неподвижни позиции, които могат да увеличат мускулното напрежение и риска от компресия на междупрешленните дискове. Нека детето ви да практикува редовна физическа активност за насърчаване на здравето и добрата стойка.

В случай, че търсите перфектните детски раници за предстоящата учебна година, ви препоръчваме да разгледате каталога на ССС. Тук ще откриете изключително богат асортимент на продукти, които биха задоволили и най-малкото желание както на вас, така и на вашето дете. Разгледайте техните предложения във физическите им магазини, а ако нямате време или достъп до такъв – посетете онлайн магазина им. Доверете се на качеството и изберете най-добрия модел!