Любопитно

Учени със съвети към хората над 40: Какво количество алкохол е разрешено да се пие всеки ден

Хората над 40 години могат безопасно да пият чаша вино или бутилка бира всеки ден, твърдят сега учените, а дори това може да се окаже полезно. Казват, че пиенето на две чаши на вечер е малко вероятно да причини някаква дългосрочна вреда на здравето им

Години наред възрастните са били объркани от поредица от противоречиви изследвания. Изследователи от Вашингтонския университет, които изчислиха колко хора могат да пият, преди здравето им да бъде изложено на риск, настояват, че умереното пиене има ползи за здравето на възрастните и тези на средна възраст. Те твърдят, че алкохолът може да помогне за предпазване от сърдечни заболявания и диабет тип 2, потенциално предотвратявайки ранна смърт, пише Daily Mail.

Учените смятат, че умерените количества алкохол могат да повишат нивата на добрия холестерол и антиоксидантите в кръвта, което може да подобри здравето на сърцето. Смята се също, че подобрява нивата на кръвната захар и повишава нивата на адипонектин – хормон, който подобрява инсулиновата чувствителност, предпазвайки от диабет тип 2.

Д-р Емануела Гакиду, старши автор на изследването, каза, че възрастните хора „може да имат полза от пиенето на малки количества“, докато младите хора „не трябва да пият“. „Въпреки че може да не е реалистично да се мисли, че младите възрастни ще се въздържат от пиене, ние смятаме, че е важно да съобщим най-новите доказателства, така че всеки да може да взема информирани решения за своето здраве“, каза тя.

Проучванията показват, че хората, които пият чай, са изложени на по-голям риск от ранна смърт, отколкото хората, които консумират алкохол в умерени количества. И проучвания дори твърдят, че консумацията на светлина е опасна, защото преди това е била свързвана с рак и лошо здраве на мозъка. Това накара някои да призоват хората да избягват напълно алкохола.

Смята се, че около 1,78 милиона души по света са починали през 2020 г. поради консумация на алкохол, като мъжете на възраст между 15 и 49 години са най-застрашени. Изследователи от Вашингтонския университет изследваха базата данни за глобалното бреме на болестите, която съдържа здравна информация и тенденции в световен мащаб.

Използвайки това, те създадоха модел за изчисляване кога рисковете от пиенето надвишават всички ползи. Възрастните на възраст 40-64 години могат да пият между половин и две стандартни напитки на ден – класифицирани като такива, съдържащи 10 g чист етанол – преди навикът им да представлява риск. Изследователите казаха, че една стандартна напитка е еквивалентна на малка чаша червено вино, кутия или бутилка бира, или чаша уиски или друг алкохол. Сред 15 до 39-годишните мъже могат да пият само 0,136 напитки на ден – еквивалентно на 10 мл вино (две чаени лъжички) или 38 мл бира (една малка чаша).

„Всяко ниво на пиене води до по-голяма вероятност от наранявания, докато малките количества алкохол намаляват риска от някои състояния, преобладаващи в по-напреднала възраст, като исхемична болест на сърцето и диабет“. Установено е, че младите хора са най-застрашени от вредите от алкохола.

Шест от 10 от тези, които пият вредни количества алкохол, са на възраст от 15 до 39 години, като 1 милиард са мъже, а 300 милиона са жени. Вредната употреба на алкохол е най-висока сред младите мъже в Австралия, Западна Европа и Централна Европа.

Д-р Гакиду каза: „Въпреки че рисковете, свързани с консумацията на алкохол, са сходни за мъжете и жените, младите мъже се открояват като групата с най-високо ниво на вредна консумация на алкохол. „Това е така, защото по-голям дял от мъжете в сравнение с жените консумират алкохол и средното им ниво на консумация също е значително по-високо.“

Изследователите отбелязват, че техните констатации относно риска от алкохол се основават на данни, които не правят разлика между тези, които са пили в продължение на няколко дни, и тези, които са прекалили. Водещият автор Дана Брязка, изследовател в Института за здравни показатели и оценка на университета, каза, че дори ако най-ниското ниво на безопасна консумация се използва в насоките за алкохол, констатациите предполагат, че препоръчителното ниво на консумация на алкохол все още е твърде високо за по-младото население.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 седмица
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 3 седмици
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 3 седмици
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 3 седмици
  • Свят

Нова гореща вълна ще удари Балканите

Летните горещини продължават. През Западните Балканите ще премине гореща вълна този уикенд, започвайки от Сърбия. …

преди 3 седмици
  • Свят

Космически проблем: Може да се наложи на двама астронавти да прекарат месеци извън земното кълбо

Проблемите с безопасността на новата капсула "Старлайнър" на "Боинг" продължават. Заради това все по-възможно изглежда…

преди 3 седмици