СЗО ще прецени колко голяма е заплахата от разпространението на маймунската шарка в целия свят

40

Съвсем скоро ще стане ясно какви точно ще бъдат новите мерки, по отношение справянето с маймунската шарка. Както знаем, тази болест е разпространена в целия свят, като всеки ден броят на заразените значително се увеличава. Предвижда се извънредно заседание на СЗО

Световната здравна организация ще има извънредно заседание на 21 юли. На него ще стане ясно колко голяма е заплахата от разпространението на маймунската шарка в целия свят, предаде bTV.  Комисията към СЗО трябва да определи и какви ще бъдат мерките, които трябва да се предприемат за борба с разпространението на коварната болест.

Тя ще заседава за втори път, след като на предишното си заседание на 23 юни отхвърли повишаването на степента на тревога. Броят на потвърдените случаи на маймунска шарка по света се е увеличил значително, като вече дори е прехвърлил 10 000 души в около 60 страни. Европа е най-засегнатият регион.

Тедрос Гебрейесус, генералният директор на СЗО,  изрази на няколко пъти притеснения от разпространението на болестта извън страните, като призова държавите членки на организацията да вземат мерки за ограничаване на броя на заразените, включително чрез проследяване на контактите.

По публикацията работи: Силвана Димитрова