Проучване: Възможно ли е някои видове колбаси да доведат до рак на червата?

92

Франция заяви, че сега ще действа за ограничаване на излагането на нитрити и нитрати чрез храната. Преглед на данните показва, че колкото повече хората консумират храни с такова съдържание, толкова по-висок е рискът от рак на дебелото черво. Химикалите се използват в колбасите, за да удължат срока на годност и да предотвратят бактериите.

Около 90 процента от бекона, продаван в британските супермаркети, съдържа химикали, предава Daily Mail.

В допълнение към рака на червата, нитратите също са свързани с рак на гърдата и простатата. Ракът на червата беше поставен в светлината на прожекторите от покойната водеща Дебора Джеймс. Вчера френският национален орган за безопасност на храните, заяви, че неговият преглед е стигнал до заключение, свързвайки риска от рак на червата с излагането на нитрити.

Нитритите се използват широко в преработените меса, за да удължат срока им на годност, като предпазват бактериите, които могат да причинят заболявания като салмонела, листериоза и ботулизъм. Най-важното е, че те също така добавят примамлив пикантен вкус и съблазняващ купувача свеж розов оттенък към продукти като бекон. Те от друга страна, най-често се използват като тор в селското стопанство и понякога могат да бъдат намерени във водоснабдяването като резултат, но могат да се добавят и към месото като консервант.

„Известно е, че нитритите и нитратите, погълнати чрез храната и водата, причиняват образуването на нитрозосъединения, някои от които са канцерогенни и генотоксични за хората“, заявиха от френската служба за хранителни стандарти. „Колкото по-висока е експозицията на тези съединения, толкова по-висок е рискът от колоректален рак сред населението.“

Агенцията изчислява, че французите получават повече от половината от дневната си експозиция на нитрати, чрез ядене на колбаси, но се добавя, че 99 процента от населението не превишава здравословните дневни граници за излагане на нитрати.

Това са 0,07 mg нитрати на килограм тегло всеки ден и 3,7 mg нитрати на килограм тегло на ден. Настоящите насоки на Обединеното кралство гласят, че британците трябва да ядат само 70 г варено червено или преработено месо на ден, което е три пъти повече от френските насоки от 20 г на ден. Френският ход не отговаря на пълната забрана за използването на химически добавки, от които се страхуваше националната индустрия за преработено месо, която се оценява на £5,65 милиарда годишно.

През февруари бяха предложени ограничения за потреблението на нитрати.Но някои британски експерти и политици, водени от консервативния депутат д-р Даниел Полтър, призовават за категорична забрана на тази страна на канала. Д-р Полтър, бивш министър на здравеопазването при Дейвид Камерън, получи междупартийна подкрепа за своето предложение. Те искат производителите на месо да използват по-естествени алтернативи, които изпълняват функцията за консервиране без допълнителен риск от рак.

Британските групи, производители на месо, отвърнаха на удара, като казаха, че някои производители вече са намалили употребата на нитрати с до 60 процента в сравнение с историческите нива. В някои британски супермаркети вече има опции без нитрати. В отговор на съобщението, френската група за производители на преработено месо FICT заяви, че вече значително е намалила употребата на нитрати.

Председателят на FICT Бернар Валат каза: „Ако предизвикахме микробни инциденти, защото няма повече нитрити, това би било дори по-лошо от споменатия хипотетичен риск.“ Всяка година в Обединеното кралство се регистрират около 43 000 нови случая на рак на червата, което го прави четвъртият най-често срещан рак в страната. Cancer Research UK изчислява, че около 13 процента от тези случаи (около 6000) са причинени от консумация на преработено месо. Всяка година в САЩ около 140 000 души са диагностицирани с рак.

По публикацията работи: Силвана Димитрова