Фандъкова представи нова фотоволтаична централа върху болница

147

Столичният кмет Йорданка Фъндъкова оповести в социалните мрежи за нова придобивка за ДКЦ 12 в гр. София – Фотоволтаична централа. Изпълнителят на проекта е от групата Смарт Енерджи.


ДКЦ 12 вече има изградена фотоволтаична инсталация за производство на електрическа енергия 50 кW, съобщи зам.-кметът на София по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов. Енергията е за собствено ползване на здравното заведение, а излишният ток ще бъде продаван на електроразпределителното дружество.

Основната сграда на ДКЦ 12 се намира в жк Люлин на ул. „Иван Бойчев“ № 17.

Изграждането на фотоволтаичната система е финансирано със собствени средства в размер на 50 000 лв. Основен мотив за инвестицията е непрекъснатото увеличение на цената на ел енергията.

През изминалата зима сметките за ток на дружеството са били около 15 хил. лв. , а през топлите месеци  са около 5-6 хил. лв., заяви управителят на ДКЦ 12 д-р Васил Василев при представянето на централата. Според него инвестицията във фотоволтаици ще се изплати за период от 3-5 години.

Предстои монтиране на такава система и на втората база на ДКЦ 12, която се намира също в жк Люлин, на бул. „Проф. д-р Александър Станишев“ №17.

До три-четири седмици се очаква с действаща фотоволтаична система вече да разполага и ДКЦ 22 в жк „Гео Милев“. И там получаваната енергия ще е за собствено ползване, а излишният ток ще се продава.

Общинската Университетска Първа МБАЛ също инвестира в  собствена система за еленергия, но там първо трябва да се направи подготовка на покрива на болницата, след което да се монтират фотоволтаиците.