Унгария обяви извънредно положение в сферата на енергетиката

382

Вчера (13 юли) Унгария обяви енергийно извънредно положение, тъй като цените на горивата в Европа продължават да нарастват драстично. Това съобщи началникът на кабинета на министър-председателя на Унгария след заседанието на правителството в Будапеща

Правителството на унгарския министър-председател Виктор Орбан обяви извънредно положение в сферата на енергетиката, за да гарантира енергийната сигурност на Унгария през предстоящия зимен сезон. Това обяви вчера Гергей Гуяш, началник на кабинета на Орбан.

„Напоследък стана ясно, че е голяма вероятността през есенно-зимния отоплителен период Европа да изпита недостиг на природен газ“, заяви той, цитиран от Ройтерс.

Планира се добивът на природен газ в Унгария да се увеличи до 2 млрд. куб. метра при 1,5 милиарда в момента.

Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто съобщи, че неговата страна е започнала преговори с други държави за закупуване на природен газ.

По силата на дългосрочно споразумение с руската корпорация „Газпром“, Унгария получава 3,5 млрд. куб. м газ годишно през България и Сърбия, както и още 1 млрд. куб. м по газопровод от Австрия. Срокът на споразумението е 15 години. Унгария е зависима от вноса на руски газ на около 85 процента, отбелязва Ройтерс.

По публикацията работи: Пламена Сутева