Петков: Тази сутрин извиках на среща здравните експерти заради COVID (ВИДЕО)

154

По думите на Кирил Петков не се предвиждат ограничения във връзка с COVID у нас, тъй като по-голямата част от страната се намира едва в етап 0. Няма да се затварят бизнеси, няма да се искат сертификати и да се ограничава движението

„Тази сутрин извиках на среща здравните експерти. Решихме, че тази седмица ще актуализираме плана за справяне с пандемията, на база изменението на Закона за здравето. Изисках да има ясна предвидимост за всички и на базата на актуализирания план имаме 6 етапа, базирани отново на заетост на болничните легла, заетост на интензивните легла и общи епидемични показатели. Данните в момента показват, че по-голямата част от България се намира в етап 0, с няколко области в етап 1“, заяви в свое изявление премиерът Кирил Петков.

„Няма и не се предвижда да има ограничения, свързани със затваряне на бизнеси, няма изисквания за COVID сертификати в страната и не няма предвиждане за ограничаване на движението“. Това обяви на брифинг в Министерския съвет премиерът в оставка Кирил Петков след среща със здравните власти.

„Българите могат да имат едно спокойно лято“, допълни Петков.

„Следим ситуацията много внимателно, но данните показват, че българите могат да имат едно спокойно лято”, добави още той.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че продължава ръстът на заболяванията, но той е далеч от пиковите стойности преди няколко месеца.

„Ще продължи увеличаването на броя на случаите, но ако това не води до по-тежко протичане, на натоварване на здравната система, не подлага под риск живота и здравето на пациентите, ще се справим с тази ситуация”, каза той.

Епидемиолозите считат, че през август ще бъдат достигнат пикови стойности и тогава ще започне постепенно нормализиране. Дали наесен ще има нова вълна, това никой в света нямало как да предвиди.

„Ситуацията в момента е много по-различна от тази, която имахме предните две години. Характеристиките на този вариант на вируса са различни – разпространява се по-лесно и бързо, но не води до толкова висока нужда от хоспитализация и лечение, протича по-леко”, разясни доц. Кунчев.