„Най-голямото“ пълнолуние за 2022 г. ще озари небето тази нощ

592

Луната ще изглежда пълна от вторник сутринта до ранния петък. Всички ние ще имаме възможността да се насладим на това красиво явление- пълнолунието. Очаква се единственият естествен спътник на земята да застане точно срещу слънцето, в мига в който то залязва

На днешния ден точно в 21:38 часа българско време ще бъде пълнолуние. Това означава, че луната ще бъде точно срещу слънцето в небето, така че когато слънцето залязва, луната изгрява.

Оказва се, че днес ще ни се случи „най-голямото“ пълнолуние за 2022 г., тъй като в 12:06, тя също ще бъде в центъра на своята орбита, който е най-близък от нейната елиптична орбита до Земята.

Пълнолунието се случва около веднъж месечно, когато Слънцето, Земята и Луната се изравняват в невидима линия. Орбитата на Луната е с около 5 градуса по-различна от тази на Земята, така че обикновено е малко по-високо или по-ниско от сянката на Земята, което позволява на слънчевите лъчи да осветяват страната, обърната към Земята.

Разстоянието между тях по това време е 357 264 км. Луната по това време има „геоцентричен“ радиус от 16’43” и магнитуд от -12,7. Това е и най-южното пълнолуние за последните десет години. При една от двете координати в екваториалната координатна система от -26°52′, Луната се издига тази нощ само на 11° над южния хоризонт. 

Няма едно-единствено определение за „суперлуна“, терминът й обикновено се отнася до пълнолуние, което може да се открои повече от другите, тъй като е в рамките на 90% от най-близката си орбита до Земята. Бак Луната е суперлуната, която ще се доближи най-много до Земята тази година. За най-ясна гледка към луната се препоръчват да се избягват райони, заобиколени от високи сгради и гъсти гори.

По публикацията работи: Силвана Димитрова