Шанхай подготвя нова кампания на масово тестване

62

Това се случва на фона на открит случай на подварианта ВА.5 на Омикрон. Китай се стреми да елиминира незабавно всички огнища на зараза. Според централното правителство новите ограничения следва да са възможно най-целенасочени

Множество китайски градове въвеждат нови мерки за справяне с COVID-19, от затварянето на някои бизнеси до налагането на локдауни, за да ограничат разпространението на заразата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Властите в Шанхай подготвят нова кампания на масово тестване, след като откриха случай на подварианта ВА.5 на Омикрон.

Тъй като Китай се придържа към своята политика на „нулев ковид“ за незабавно ликвидиране на всички огнища на зараза, местните власти налагат строги ограничения въпреки ниския брой случаи. Новите ограничения трябва да бъдат възможно най-целенасочени, за да се намалят щетите върху икономиката на Китай. Това заяви централното правителство, след като тази година подобни смущения блокираха световните вериги за доставки и засегнаха международната търговия.

Жителите на някои от районите на Шанхай ще трябва да се подложат на два теста от утре до четвъртък в предстоящия кръг на пореден масов скрининг, подобен на този от миналата седмица, заявиха властите в града. Жителите на Шанхай вече се подлагат на тестове веднъж на няколко дни, за да си осигурят достъп до различни мести, както и да използват градския транспорт.

По публикацията работи: Пламена Сутева