Голям протест с надслов „Не на побългаряването на Македония” в Скопие вчера: Блокира града (ВИДЕО)

118

Протестът, породен от френското предложение, блокира Скопие в неделя вечер. Това се случва след два дни без шествия в страната. Събралите се хора започнаха своето шествие от сградата на правителството и продължиха към Министерството на правосъдието и парламента

Голям протест срещу френското предложение за решаване на спора между България и Северна Македония. След два дни без шествия в неделя вечерта Скопие излезе на нов протест. Хората блокираха центъра на столицата, предаде Нова телевизия.

Хиляди граждани се събраха пред сградата на правителството, след което тръгнаха на шествие, което мина през Министерството на правосъдието, и стигнаха до парламента. Демонстрацията мина под надслов: „Не на побългаряването на Македония”.

Хората скандираха: „Никога Северна, само Македония”. Пред парламента политици от ВМРО-ДПМНЕ и „Левица” призоваха повече хора да излязат на улицата. Днес парламентът в Скопие ще реши кога Народното събрание ще гласува преговорната рамка.

„Виновни за протестите е Историческата комисия, която през последните две години подклажда напрежението у хората. Те нямат интерес да се приключват тези спорове. Този момент се използва, за да излезе цялата фрустрация в обществото, тъй като хората са уморени от пандемията”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” Владко Начевски, бизнесмен в Скопие.

Той подчерта, че като бизнесмен би искал между София и Скопие да има нормален път и отношения между двете страни, за си върши бизнеса.

По публикацията работи: Пламена Сутева