Небето над американски щат позеленя (ВИДЕО+СНИМКА)

796

Небето над Южна Дакота в САЩ придоби мистичен и дори леко зловещ вид, преди преминала буря. Не е напълно ясна причината за появата на зеления цвят в небето, но ако гръмотевична буря съвпадне с червена светлина, водните частици във въздуха може да направят да изглежда така, сякаш небето е зелено на цвят

Преди лошото време да обхване американския щат Южна Дакота, жителите около Сиукс Фолс станаха свидетели на рядко явление – зелено небе. Това пише USAToday.

Националната метеорологична служба на Съединените американски щати потвърди, че бурята е преминала през голяма част от Южна Дакота, както и през Минесота и Айова във вторник. Тя оставила хиляди хора без ток в продължение на часове.

В САЩ подобни бури са познати като „Деречо“ и се наричат дълготрайна, праволинейна вятърна буря, която е свързана с бързо движеща се група от големи гръмотевични облаци. Научно са познати като мезо-конвективни системи.

В допълнение към проливния дъжд, бурята донесе черно, синьо, сиво и мътнозелено небе около югоизточната част на Южна Дакота.

Не е напълно ясно защо се появяват зелените небеса, но ако гръмотевична буря съвпадне с червена светлина като при залез слънце, водните частици във въздуха може да направят да изглежда така, сякаш небето е зелено на цвят.

По публикацията работи: Пламена Сутева