Ирена Анастасова обясни какви са рисковете от евентуални предсрочни избори

157

Според заместник-председателя на БСП и председател на Комисията по образование и наука в НС Ирена Анастасова, в настоящата ситуация партийните интереси трябва да се загърбят и да мислим първо за България. По нейни думи, ако гледаме социологическите проучвания, следващият парламент ще е също толкова фрагментиран и с по-голяма невъзможност за съставяне на правителство. Анастасова заяви, че ако отидем на предсрочни избори, това означава, че до края на октомври няма да има възможност за сформиране на кабинет, а това е периодът, в който трябва да се приема бюджета за 2023 година

„Снощи до приключване на заседанието на Националния съвет на БСП нямахме друга информация. Знаем, че се полагат усилия за събиране на мнозинство, което е отговорност на мандатоносителя. Сериозно е усилието и се водят разговори с народни представители от другите парламентарни групи.“ Това заяви заместник-председателят на БСП и председател на Комисията по образование и наука в Народното събрание Ирена Анастасова в ефира на БНР и подчерта, че социалистите не участват в тези разговори, които са отговорност на ПП.

„Когато ние миналата година преговаряхме, водихме разговори с представители на ръководствата на отделните парламентарни групи. Сега доста тежки думи се казаха от страна на едните и другите преговарящи в момента – визирам „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“, но това е тяхно разбиране за политиката и ситуацията. Разумът е най-добрия съветник в такива ситуации и затова ние винаги сме подхождали по този начин“, каза още заместник-председателят на БСП.

Според Анастасова в Националния съвет на БСП надделява разбирането, че в настоящата ситуация е по-добре партийните интереси да бъдат загърбени и да мислим първо за страната си. „Не винаги сме печелили като партия, но подобни действия винаги са били в интерес на България. Когато поставим на везните плюсовете и минусите винаги започваме с това кое е по-добре за страната ни“, обобщи Анастасова.

„Ако гледаме социологическите проучвания, виждаме, че следващия парламент ще е също толкова фрагментиран и с по-голяма невъзможност за съставяне на правителство. Отивайки на предсрочни избори означава, че до края на октомври няма да има възможност за сформиране на кабинет, а това е периодът, в който трябва да се приема бюджета за 2023 година. И ние пак ще се окажем в ситуацията като тази година да приемаме бюджет със закъснение, а виждаме какви последици има това“, обясни тя за рисковете пред страната ни, ако не бъде съставено правителство в този парламент и се стигне до предсрочни избори и бе категорична, че в тази ситуация на редица кризи нови избори не биха били изгодни за България.

Анастасова изрази надежда, че останалите от ИТН и народни представители от други парламентарни групи ще проявят разум. „Макар в последните дни да виждам, че разум няма, особено в ГЕРБ, които са тръгнали към разрушителни действия. Те 12 години управляваха страната и такива институционални поражения нанесоха, както и върху системите, че ако не се беше случило това ние щяхме да сме много по-подготвени за предстоящите кризи“, заяви депутатът от левицата за поведението народните представители в актуалната политическа обстановка.

В заключение Ирена Анастасова каза, че според нея всички коалиционни партньори са си научили уроците. „Затова ние вчера в Националния съвет на БСП взехме решение, че за подобряване на комуникацията между коалиционните партньори трябва да се създаде специален секретариат, където да се съгласуват решенията. Убедена съм, че ако е намерено мнозинство, то разговорите относно личностите на министрите ще бъдат съгласувани сериозно“, завърши тя.

По публикацията работи: Пламена Сутева