Иван Демерджиев: Акции срещу шофиране под въздействие на наркотици са закъсняла мярка

88

Такова е мнението на адвокатът и бивш служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев, според когото проблемът е в липсата на достатъчно воля за правоприлагане

Не мисля, че законът е врата в полето и е крайно време органите, призовани да изпълняват закона, да го правят, вместо да се оправдават с липсата на законова уредба. Така адвокатът и бивш служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев коментира тежката катастрофа в София в ефира на БНТ.

„При данни за десетки нарушения на този водач, при данни поне за няколко нарушения, които могат да осъществяват престъпни състави, правоохранителните органи е трябвало да вземат мерки“, коментира той.

Проблемът е в липсата на достатъчно воля за правоприлагане, като час по-скоро това трябва да бъде променено. Според Демерджиев полицейските акции срещу шофиране под въздействие на наркотици са закъсняла мярка.

„Тези акции трябваше да се направят преди инцидентът да е факт“ коментира Демерджиев.

Дори Георги Семерджиев да е бил защитен свидетел, каквато информация излиза по медиите, нищо не му позволява да гази закона и да извършва престъпления с толкова тежки последици, заяви адв. Демерджиев.

„Причината трябва да се търси включително и в информацията, че полицейски служители са помагали на този човек да извършва безобразията, които е извършвал. Тази практика трябва да приключи с понасяне на истинска отговорност от хората които са го правили – не просто да обяснят действията си или да понесат дисциплинарна отговорност, а да понесе цялата тежест на закона“.

По публикацията работи: Пламена Сутева