ВСС каза „не” на предсрочното прекратяване на мандата на Гешев

63

Дебатите продължиха повече от 13 часа. 19 магистрати взеха участие в гласуването, от които 16 бяха „против“, а само 3 „за“

ВСС каза „не” на предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. 19 магистрати участваха в дебатите. При гласуването Иван Гешев не взе участие.

„За” гласуваха Олга Керелска и Атанаска Дишева от съдийската колегия. Останалите 16 бяха против.

„Не членовете на ВСС трябва да се срамуват, а определени политици, които се възползваха от конституционна процедура”, заяви Гешев преди вота. „Не знам какво ще е решението. Знам какви ще са реакциите. Ако ме отстранят, г-жа Йорданова ще каже: „Демокрацията възтържествува“. Ако не: „ВСС не посмя да го освободи”. Тази процедура има само политическа цел. И може би пиар. Не вярвам да се постигне политическата цел. Защото трябва първо да се попрочете”, заяви Гешев в ефира на Нова.

„Някои хора трябва да изпитват срам от това, което днес се случи във Висшия съдебен съвет. И това не са членовете на Висшия съдебен съвет нито по право, нито от парламентарната квота. Това са обикновени политици, които използваха една конституционна процедура за постигане на откровено политически цели”, каза по-късно Гешев.

„Посочените от мен и съответно поддържаните преди това от проф. Стоилов основания дават ясен отговор за това, че главният прокурор е осъществил основания за предсрочното му освобождаване. Няма от какво да се срамувам. Тъй като упражнявам конституционните си правомощия по предвидения в Конституцията ред и съответно, така, с оективно отношение”, заяви министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова.

По публикацията работи: Станислава Гавазова