Скандали в Парламента: Мирослав Иванов иска да се засекрети изслушването за доставките на газ

1036

Поводът за скандалите е искането на временният председател на НС Мирослав Иванов да се засекрети изслушването на премиера и енергийния министър за сигурността за доставките на газ

Скандали в парламента, след като временният председател на НС Мирослав Иванов поиска без гласуване, позовавайки се на правилник, да се засекрети изслушването на премиера и енергийния министър за сигурността на газовите доставки и цената на синьото гориво.

Мотивът ми беше, че в деловодството н НС са постъпили 4 доклада по темата с гриф „Секретно“ от енергийното министерство и от ДАНС. От ГЕРБ остро реагираха. Председателят на парламентарната група Десислава Атанасова попита кое е секретното в това, че „Булгаргаз“ е поискал със задна дата повишение на газа с 32% за юли, а съдбата на танкерите с втечнен газ не е ясна. Тя призова за открито изслушване.

От „Възраждане“ също се обявиха за открито заседание:

Ние от „Възраждане“ считаме, че ако някой иска да скрие, което вчера се каза, че има поскъпване на газа с повече от 30% и някой иска да скрива подробностите за икономическата катастрофа, към която се насочва държавата и опитите да се скрие от обществото, заяви председателят на партията Костадин Костадинов.

ДПС и „Има такъв народ“ също подкрепиха искането на ГЕРБ- СДС за открито заседание и разкритикуваха действията на временния председател на НС Мирослав Иванов за закрие изслушването.

Господин председател, не се чувствайте задължен да влизате в подобни обяснения, защото сте отвъд правилника. Там сте, за да давате думата, а не да давате акъл. Всяка парламентарна група и всеки депутат имат право на мнение и вие не се чувствайте длъжен да го опровергават, каза Йордан Цонев от ДПС.

Никога премиерът не си е позволявал да лъже. Нека излезе и да чуем примерът какво има да ни каже, каза Станислав Балабанов от ИТН, предаде БНТ.

От БСП и ПП защитиха искането за закрито заседание:

В правилника е разписано как да протече заседанието по член 44, когато има документи в секретното деловодство председателят е длъжен да го засекрети без да се гласува. Точно и ясно е записано. Ако някой не е запознат, това е друг въпрос, каза Георги Свиленски от БСП.

Трябва да направи изслушване как се справя правителството с управлението на криза, създадена от бившите управляваща . Видяхме, че засега се справя добре. Газът не е спрял предприятията са осигурени. Молбата ми е следната, тъй като има действия, породили тази криза и затова трябва да с запознаем с тези секретни документи довели до тези неща, каза Андрей Гюров от ПП.

След час ожесточени дебати, съпътствани с взаимни обвинения, Мирослав Иванов обяви, без гласуване, закрито изслушване на премиера и енергийния министър.

По публикацията работи: Станислава Гавазова