Задържаните самолети на Абрамович: Били ли са полетите по искане на украински официални лица?

134

Припомняме, че самолетите на руския олигарх Роман Абрамович бяха конфискувани през февруари. Приближен на олигарха твърди, че полетите са били организирани по искане на украински официални лица с цел неформални преговори между Руската и Украинската страна

Самолетите на руския олигарх Роман Абрамович, които бяха конфискувани през февруари, са изпълнявали полети за неформални преговори между Русия и Украйна, съобщава The Wall Street Journal.

Приближен на олигарха твърди пред The Wall Street Journal, че февруарските полети са извършени по искане на украински официални лица с цел организиране на хуманитарни коридори. Той добави, че американското разузнаване е знаело за това.

От началото на войната в Украйна Абрамович пое ролята на неофициален посредник между Киев и Москва. Първоначално той просто предавал посланията на страните, след което се присъединил към преговорипе по евакуация на цивилното население и размяната на затворници. Именно заради тази посредническа роля президентът на Украйна Володимир Зеленски помоли САЩ да не налагат санкции на Абрамович, пише БГНЕС.

В същото време Великобритания и ЕС наложиха ограничения на руския олигарх заради близките му връзки с Путин.

Сега Абрамович и поне шестима други руски олигарси оспорват европейските санкции в Съда на ЕС.

В началото на юни федерален съдия в Ню Йорк издаде заповед за арест на самолетите Boeing 787-8 Dreamliner и Gulfstream G650ER, свързани с руския милиардер.

Федералното бюро за разследване, което поиска заповед за арест на самолетите, твърди, че Абрамович ги притежава чрез поредица от офшорни компании, регистрирани в Кипър и Британските Вирджински острови.

По публикацията работи: Пламена Сутева