Божанков, БСП: Социологическите проучвания показват, че хората оценяват това, което правим за тях

214

Това заяви секретарят на парламентарната група на “БСП за България“ Явор Божанков. По негови думи последното социологическо проучване показва, че има ерозия в доверието към президента, който по случая с дипломатите изрази загриженост, а всъщност е знаел предварително

„Това, което пропуснахме в тези месеци е битката с корупцията, защото затворихме спецсъдилищата и направихме много стъпки, но може би затрупани от кризи и комуникационни проблеми ние забравихме новия антикорупционен орган.“ Това заяви секретарят на парламентарната група на “БСП за България“ Явор Божанков в ефира на БНТ.

Божанков бе категоричен, че разграждането на модела ГЕРБ е бил и продължава да бъде основна мисия за социалистите. „Ние създадохме с много труд и усилия изцяло нов орган с разследващи функции и реални инструменти за борба с корупцията. И имахме ангажимент пред нашите избиратели да го приемем. Независимо дали и колко това Народно събрание ще продължи, промените за борбата с корупцията са нужни на България, а днес народните представители от „Има такъв народ“ бяха пред вратата на комисията, но не влязоха да гласуват“, добави той и подчерта, че по антикорупционния законопроект е работено 5 месеца, той е добре обмислен и би дал резултати.

„Това ново мнозинство е изключително странно – „Възраждане“, които искат да вадят България от Европа и ДПС, които пък са уж евроатлантици, ГЕРБ и „Има такъв народ“, които щяха да се изчегъртват едни други. От друга страна пък ГЕРБ и ДПС винаги са били поддръжници на Гешев и модела на прокуратурата“, коментира депутатът от левицата за новосформираното мнозинство в парламента.

По думите му последните социологически проучвания показват интересни тенденции и най-вече се вижда, че работата на БСП се оценява. „Защото ние не участвахме в нито един скандал или спор за постове и власт. Ние си изпълняваме обещанията и ангажиментите в социалната сфера и това води, както показват последните проучвания до повишение на доверието в БСП“, обобщи Явор Божанков.

„От нас зависи да дадем своята подкрепа, нашите предложения и най-вече да предложим промени във функционирането на коалицията, защото е ясно, че имаше пропуски в комуникацията“, каза още той за настоящите преговори и изрази благодарност към коалиционните партньори на БСП за приемането в актуализацията на техните предложения по отношение на увеличението на минималната и максимална пенсия, както и социалната политика, а в частност и актуализирането на доходите.

„Всичко над 250 лв. на мегаватчас по отношение цените на тока за бизнеса се компенсира на 100%, над 1 млрд. лева отиват за тази подкрепа. И то при бюджет, който не увеличава външния дълг на българия, а напротив – той намалява. В момент, когато има инфлация, война и възстановяване след ковид, то коалицията е изключително сложна и БСП като лява партия осъществи успешно своите ангажименти“, обясни Божанков за социалните мерки на правителството и добави, че благодарение на БСП България не търгува с оръжия както с Русия, така и с Украйна.

Според него БСП балансира настроенията в коалицията, и ако не са социалистите то бихме имали едно управление, което може би е щяло да има не чак толкова конструктивно поведение.

„Последното социологическо проучване показва и ерозия в доверието към президента, който по случая с дипломатите изрази загриженост, а всъщност в България е имало трима души информирани предварително и това са Кирил Петков, президента Радев и външния министър. И е факт, че за да имаме повече Кирил Петков и по-малко БСП в това управление го дължим на Радев, който подкрепи своя служебен министър. Самият президент зае една позиция, когато мафията атакува президентството и обратната, когато същата мафия атакува институцията Народно събрание. В този процес трябва всички да положат усилия, но не само на думи, а на действия“, коментира секретарят на парламентарната група на “БСП за България“ по отношение на последните социологически проучвания.

В заключение Явор Божанков съобщи и добрата новина, която според последните социологически проучвания е, че популизма в България няма да вземе вземе връх. „Защото „Възраждане“ не са нито първа, нито втора, нито трета политическа сила. Те са в изолация и безспорно никой не иска да управлява с тях“, завърши той.

По публикацията работи: Пламена Сутева