Ердоган: Москва и Киев са само на няколко дни от финализирането на споразумение

1693

Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който играе ролята на посредник между Русия и Украйна за блокираното зърно. По негови думи, може би само няколко дни ни делят от сделката за превоз на зърно през Черно море

Москва и Киев са само на може би няколко дни от финализирането на споразумение, което ще позволи на милиони тонове украинско зърно да преминават през Черно море. Това обясни турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Държавният глава на Турция играе ролята на посредник между Русия и Украйна за блокираното зърно.

В мирно време Украйна имаше огромен принос към световните доставки на храни, но блокадата на черноморските ѝ пристанища след нахлуването на Русия попречи на транспортирането на зърнени култури къч Египет, Йемен и други отчаяно нуждаещи се страни. Русия е атакувала украински силози за зърно и се твърди, че е иззела запаси, съобщи „Politico”.

Турция се опитва да изиграе ролята на посредник в сделката между Русия и Украйна. Правителството в Киев настоява Анкара да осигури гаранции за сигурността на корабите със зърно през Черно море. „Преговорите продължават, за да може зърното, слънчогледовото олио и всичко останало да достигне до целия свят“, каза Ердоган на пресконференция в турската столица. „След седмица или 10 дни ще ускорим дискусиите и ще опитаме да постигнем резултат“.

„Преговорите продължават, за да може това зърно и слънчогледовото олио, всичко да стигне до света“, заяви Ердоган на пресконференция в Анкара. „След седмица или 10 дни ще засилим преговорите и ще се опитаме да постигнем резултат.“

Турският лидер заяви, че безопасното преминаване на търговските кораби е много важно, тъй като, докато собствената му страна все още не страда от недостиг на зърно, Африка вече е изправена пред „огромен проблем“.

Той говори на съвместна пресконференция с италианския министър-председател Марио Драги след разговори между правителствата на двете страни в Анкара.

Драги заяви, че Турция има „централна роля“ в плана, очертан на срещата на водещите икономики от Г-7 от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. „Тази роля е да гарантира сигурността на корабите и да гарантира, че корабите не пренасят оръжия“, каза Драги.

Италианският премиер заяви, че планът е „много окуражаващ“, тъй като не изисква разминиране на пристанищата, потенциалните маршрути вече са набелязани, а работната група е създадена. Липсващият елемент е „окончателното съгласие на Кремъл“, каза той.

Сделката има и „много висока стратегическа стойност“, тъй като може да проправи пътя за постигане на мир чрез преговори, добави Драги. „В контекста на усилията за постигане на мир това е първата стъпка към споразумение за постигането на цел, в която трябва да участваме всички ние, защото засяга живота на милиони хора в най-бедните страни“, каза италианският премиер Марио Драги.

По публикацията работи: Пламена Сутева