Треньор задлъжня с кредит, за да заведе щангисти на държавно първенство

86

Треньорът Живко Архондев от Хасково изтегли кредит на свое име, за да заведе отбора си на държавно първенство. Причината за това е, че държавното финансиране е забавено 

Треньор по вдигане на тежести изтегли кредит на свое име, за да заведе отбора си на държавно първенство. Живко Архондев от Хасково е принуден да прибегне до крайната мярка заради забавено държавно финансиране.

„Шест месеца сме без пари. Може ли такова нещо? Ние умряхме. Нямахме пари – разказва специалистът. – Бях принуден да изтегля кредит 3000 лева. И така отидохме на първенството в Русе“.

Архондев тренира възпитаниците си в местната зала, кръстена на двукратния световен шампион Антонио Кръстев. Кредитът осигурява на отбора 24 медала от личния републикански шампионат, предаде bTV спорт. Сред шампионите е Мария-Магдалена Кирева, която наскоро завоюва бронз и от европейското за жени в Албания. Ако сега беше пропуснала републиканското, тя щеше да загуби право да представя страната на предстоящата континентална надпревара за девойки.

„Какво се случва с труда на един състезател, ако не отиде на турнир? Ще означава, че някой се е подиграл с този труд. И нямаше да е по моя вина, а по вина на държавата, което е грозно“, споделя Кирева.

Клубът очаква финансирането, за да може треньорът да погаси кредита. Лихвата обаче си остава за негова сметка.

„Ще я платя, какво да правя. Вижте, треньорът изпитва всичко на гърба си. Но за мен е удоволствие да видя децата с медали. Да са доволни след състезание“.

Освен от държавата, клубовете в Хасково получават финансиране и от общината.

По публикацията работи: Станислава Гавазова