Русия спря да издава туристически визи за българи

158

По този начин се ограничава възможността на българските граждани да пътуват до Русия. Причина за това е липсата на персонал в консулския отдел. Туроператор споделя, че въпреки военните действия, това лято също е имало интерес от страна на българите туристи да отидат на екскурзия в Русия

Руската федерация е спряла да издава туристически визи от България. На практика така се ограничава възможността на българските граждани да пътуват до Русия. Като причина за това решение се изтъква липсата на персонал в консулския отдел.

Румяна Любенова е туроператор от 17 години. Споделя пред Bulgaria ON AIR, че въпреки войната, това лято също е имало интерес от българите туристи за екскурзия в Русия.

Малко над 4000 са българските туристи, които са избрали за дестинация Русия миналата година.

„Войната и дипломатическите отношения няма да повлияят на хората, които пътуват, защото има различни случаи и с други държави, които нямат посолства в България, и трябваше да се ходи до Белград, или Букурещ за виза“, коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов.

Според експертите и в момента има много руснаци по българското Черноморие, тъй като голяма част от тях вече имат имоти или бизнеси в страната. Заради ограниченията за пътуването от началото на войната най-често избират маршрута през Истанбул и Белград, за да стигнат до България.

По публикацията работи: Пламена Сутева