Гутериш: Човечеството е изправено пред „перфектна буря“ от кризи

66

По думите на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, тази „буря“ е предпоставка за задълбочаване на неравенството между Севера и Юга. Според него не е застрашена само планетата, но и човешкия вид въобще

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че човечеството е изправено пред „перфектна буря“ от кризи, която задълбочава неравенството между Севера и Юга. Това разделение е не само морално неприемливо, но и опасно.  Допълнително застрашава мира и сигурността в един конфликтен свят, предаде „Гардиън“.

Световната продоволствена, енергийна и финансова криза, вследствие от войната в Украйна, засегна държавите, които вече се борят с пандемията и климатичната криза, и обърна тенденцията на все по-голямо сближаване между развитите и развиващите се страни, смята Антониу Гутериш.

„Това разделение може да бъде много опасно за мира и сигурността“, смята Антониу Гутериш.

Той заявява пред „Гардиън“, че най-голямата му загриженост е свързана с това как глобалните проблеми увеличават пропастта между богатите и бедните.

От всички кризи, пред които е изправен светът, климатичната криза изисква най-жизненоважни решения, добавя Гутериш.

Войната в Украйна до голяма степен измести фокуса върху действията в областта на климата. Трябва да направим всичко възможно, за да върнем въпроса за климата като най-важния въпрос в нашия общ дневен ред. Става дума не само за планетата, но и за човешкия вид, който също е изложен на риск“, казва той.

По публикацията работи: Пламена Сутева