Треньор задлъжня с кредит, за да заведе щангисти на държавно първенство

blank
Кадър: bTV Sport

Треньорът Живко Архондев от Хасково изтегли кредит на свое име, за да заведе отбора си на държавно първенство. Причината за това е, че държавното финансиране е забавено 

Треньор по вдигане на тежести изтегли кредит на свое име, за да заведе отбора си на държавно първенство. Живко Архондев от Хасково е принуден да прибегне до крайната мярка заради забавено държавно финансиране.

„Шест месеца сме без пари. Може ли такова нещо? Ние умряхме. Нямахме пари – разказва специалистът. – Бях принуден да изтегля кредит 3000 лева. И така отидохме на първенството в Русе“.

Архондев тренира възпитаниците си в местната зала, кръстена на двукратния световен шампион Антонио Кръстев. Кредитът осигурява на отбора 24 медала от личния републикански шампионат, предаде bTV спорт. Сред шампионите е Мария-Магдалена Кирева, която наскоро завоюва бронз и от европейското за жени в Албания. Ако сега беше пропуснала републиканското, тя щеше да загуби право да представя страната на предстоящата континентална надпревара за девойки.

„Какво се случва с труда на един състезател, ако не отиде на турнир? Ще означава, че някой се е подиграл с този труд. И нямаше да е по моя вина, а по вина на държавата, което е грозно“, споделя Кирева.

Клубът очаква финансирането, за да може треньорът да погаси кредита. Лихвата обаче си остава за негова сметка.

„Ще я платя, какво да правя. Вижте, треньорът изпитва всичко на гърба си. Но за мен е удоволствие да видя децата с медали. Да са доволни след състезание“.

Освен от държавата, клубовете в Хасково получават финансиране и от общината.

По публикацията работи: Станислава Гавазова