Отпадат редица задължения на Елизабет II

145

За първи път от много години насам Бъкингамският дворец намали редица задължения на кралица Елизабет II. Все още не са ясни точните причини.

Като държавен глава британската кралица трябва да изпълнява определени задължения, които включват официално откриване на парламента, назначаване на министър-председател, както и извършване на държавни посещения и приемане на ръководителите на други държави. Сега, според вестника, тези задължения са описани на „по-неясен език“, който гласи, че ролята на кралицата „включва редица парламентарни и дипломатически задължения“, както и приемането на гостуващи държавни глави на други страни, предаде NOVA.

Според вестника принцът на Уелс ще поеме някои от най-отговорните официални задължения на кралицата, докато някои други задължения, по-специално официалното откриване на парламента, са напълно отменени. Източникът от двореца отбеляза, че намаляването на задълженията на монарха не е „драматична“ промяна, а само малко следюбилейно обновяване.

Елизабет II се възкачи на престола на 6 февруари 1952 г. на 25-годишна възраст. На този ден почина баща й, крал Джордж VI. Тази година тя отбеляза своята 70-та година на трона, като стана първият британски монарх, който празнува платинен юбилей. По време на управлението на Елизабет II във Великобритания бяха сменени 14 министър-председатели – от Уинстън Чърчил до Дейвид Камерън. Медиите съобщават, че кралицата е станала вторият най-дълго управлявал монарх в историята, изпреварвайки тайландския крал Бумибол Адулядет, който управлявал 70 години и 126 дни от 1946 до 2016 година.