Това е начинът да се справим с новата вълна на COVID-19

184

Все повече се говори за нова вълна на коронавирус. Според директорът на Института за глобално здраве към Женевския университет, Антоан Флахо,  светът е постигнал „крехък мир“ с COVID-19.

„С надеждата да спрем вълните на пандемията и да намалим смъртността, трябва да се ограничим нивото на заразяване, – нещо, с което ваксините не могат да се справят“, казва Флахо предаде DarikNews.

„Затова на света му е нужна нова фаза в борбата с вируса: подобряване на качеството на въздуха в помещенията.“

COVID-19 се предава предимно по въздуха. Пренася се чрез големи капчици или фини аерозоли, когато заразеният човек диша – и още по-мащабно, когато говори, пее или крещи.

В затворено или лошо проветряемо помещение тези аерозоли могат да останат във въздуха, като значително увеличават риска от инфекция.
Въпреки че към момента СЗО приема, че COVID-19 може да се предаде от човек на човек в рамките на два метра както чрез капчици, така и чрез аерозоли, все още няма единно становище по отношение на предаването на вируса на закрито.

Екип от изследователи от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство и Университета в Бристол прегледаха 18 проучвания в няколко страни за предаване по въздуха. В изследване, публикувано тази седмица, те установяват, че хората могат да се заразят дори и когато са на повече от два метра разстояние.

Флахо призова правителствата да въведат задължително проветрение на обществените пространства, като се започне с училища, болници, обществен транспорт, офиси, барове и ресторанти.

„Точно както започнахме да филтрираме и пречистваме питейната вода в домовете в началото на 1900 г., би било хубаво някои домакинства да се оборудват с пречистватели на въздуха“, съветва експертът.