България

Христо Иванов проговори за руските дипломати: Има решение на МС от 18 май (ВИДЕО)

По информация на Христо Иванов от „Демократична България“ има решение на МС от 18 май. По думите на Иванов става въпрос за прилагане на принципа за пропорционалност, който е залегнал във Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Той допълни, че според нея трябва да има пропорционалност между дипломатическите представители на две страни

„Да, говореше се за информация от ДАНС. Аз не съм я виждал, но моето разбиране е, че основната обосновка на решението, и то е обсъждано, и по моя информация има решение на МС по тази тема. Може да съм грешно информиран. От 18 май е моята информация“. Това коментира съпредседателят на ДБ Христо Иванов по темата за изгонването на руски дипломати от страната.

Става дума за прилагане на принципа за пропорционалност, който е залегнал във Виенската конвенция за дипломатическите отношения, поясни Иванов. Според тази конвенция трябва да има пропорционалност между дипломатическите представители на две страни.

„Русия до момента имаше, ако не бъркам, над 118 души, България има под 10 души в Москва. Очевидно става дума за драстична диспропорция. И от тази гледна точка на мен ми се вижда това едно решение, което стъпва на този утвърден дипломатически принцип и има своето рацио“.

На въпрос защо чак сега става факт това решение, Иванов отговори, че доколкото разбира, във Министерството на вътрешните работи е имало процеси, които е трябвало да протекат, но той не може да бъде източник на информация.

Според Христо Иванов не е само какво има в ДАНС. „Въпросът е, особено след като Русия ни обяви за враждебна страна, е редно да възстановим пропорцията в дипломатическите взаимоотношения. И да се надяваме, че един ден една демократична Русия, която е насочена към спазване на международния ред, ще можем да преразглеждаме отношенията си с нея”.

На въпрос дали биха препоръчали на ПП да сменят кандидат премиера си, за да върнат БСП на масата на преговори, той отговори: „Мисля, че трябва да обсъдим всички възможни варианти”.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Пламена Сутева

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 4 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 10 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 10 месеца