Ердоган вдигна блокадата на Швеция и Финландия за членство в НАТО

24

Президентът на Турция сложи край на блокадата, наложена от неговата страна, за членство на Швеция и Финландия в НАТО. Това се разбра на срещата на Алианса в Мадрид, където Ердоган се срещна с лидерите на Швеция и Финландия, както и с Йенс Столтенберг

Турският президент Реджеп Ердоган сложи край на блокадата, наложена от страната му на влизането на Швеция и Финландия в НАТО, предаде bTV.

Това стана в началото на срещата на Алианса в Мадрид. Ердоган се срещна с лидерите на Швеция и Финландия и генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Официалното решение за присъединяването на двете страни предстои днес на срещата на държавните и правителствените ръководители. Причината за ветото беше, че Анкара обвинява Стокхолм и Хелзинки, че дават убежище на кюрдски бойци, възприемани от Турция като терористи.

Като съюзници на НАТО Финландия и Швеция се ангажираха да подкрепят Турция в борбата срещу заплахите за националната й сигурност.

Това включва и промени в националните им законодателство, прекратяване на дейностите на Кюрдската работническа партия и сключване на споразумение с Турция за екстрадиция.

По публикацията работи: Пламена Сутева