Първата офроуд линейка в България вече е факт

152
Кадър: Нова

Специализираният автомобил ще спасява пострадали в планините. Той ще доставя и лекарства и хранителни продукти

Готова е първата офроуд линейка в България, която ще спасява пострадали в планините. Специализираният автомобил не само ще оказва медицинска помощ на пострадали в труднодостъпни места, но ще доставя лекарства и хранителни продукти на хора, които бедстват в откъснати региони.

Линейката е направена изцяло от доброволците от спасително формирование „Аварийно Спасяване Пловдив“. А средства за нея са дарени от инициативата „Капачки за бъдеще“.

Линейката вече е участвала в няколко спасителни мисии, разказа Георги Влайков, който е един от инициаторите за закупуване на специализирания автомобил.„Линейката е била на няколко събития, свързани с планински маратони, велосъстезания. Трима или 4-ма за момента са хората, на които сме помогнали. Най-тежката травма беше натъртване на китка. Беше момче, паднало от колелото в Стара планина. Имали сме случаи и в Родопите, и в Рила,” каза Влайков.

Идеята за създаването на таква линейка е възникнало, тъй като много маратони се провеждат в труднодостъпни местности. „А времето за издирване и спасяване на такива места е от изключително значение,“ подчерта доброволецът.

Досега за помощта за пострадали в такива места се разчита на „Планинска спасителна служба“. „Надявам се с този род автомобили да помогнем и на тях,” допълни той.

Парамедикът Стиляна Ралева обясни, че задачата на линейката е да осигури долекарска помощ и транспорт до болница или до асфалт. „Има носилка- всичко нужно да поддържаме живот, докато закараме човек до лекар. Имаме шини за обездвижване, инжекции, кислороден дефибрилатор.”

Стойността на линейката е 36 хил. лв. Доброволците се надяват до края на годината да имат и втора, тъй като с една няма как да помагат в цялата страна. Идеята е да се закупят общо 8.

По публикацията работи: Станислава Гавазова