Откриха най-дълбоко потъналия кораб (ВИДЕО)

221

Изследователите откриха най-дълбоко потъналия кораб, вследствие на корабокрушение, идентифицирано някога. Ескорт на американски военноморски разрушител, потънал по време на Втората световна война.

USS Samuel B Roberts падна и потъна по време на битката при Самар във Филипинско море през октомври 1944 г, предават от Би Би Си. Той се намира в 6 895 m (22 621 фута) вода.

Тексаският финансист и авантюрист Виктор Весково, който притежава подводница за дълбоко гмуркане, открива „Sammy B“ в не много добро състояние, но до голяма степен непокътнат. Корабът е известен с героична последна изправност срещу японците. Превъзхождан по брой и с оръжие, той успя да задържи и осуети няколко вражески кораба, преди в крайна сметка да падне. От 224-членния екипаж на Самюъл Б. Робъртс 89 бяха убити. Останалите се придържаха към спасителните салове в продължение на 50 часа в очакване на спасяването.

Г-н Весково, военноморски резервист по това време, каза, че е изключителна чест да намери изгубения кораб и по този начин да има шанса да преразкаже неговата невероятна история за героизъм и дълг.

„Ние обичаме да казваме, че стоманата не лъже и че останките на тези плавателни съдове са последните свидетели на битките, които са водили“, каза той пред BBC News. „Sammy B се сблъска с японските тежки крайцери от упор и стреля толкова бързо, че изчерпа боеприпасите си; беше до изстрелване на димни снаряди и осветителни патрони, само за да се опита да запали японските кораби, и продължи да стреля. просто необикновен акт на героизъм.

В изображенията, заснети от подводницата на авантюриста, ограничаващия фактор, е възможно да се види структурата на корпуса, оръдията и торпедните апарати. Sammy B има дупки от японски снаряди и има доказателства в кърмата за един масивен удар. От смачкания му вид изглежда, че корабът се е ударил първи в носа на морското дъно.
За да се даде представа колко дълбоко е мястото за почивка, 98% от дъното на световния океан е на по-малко от 6000 метра. Само няколко места в големите тектонски ровове надхвърлят 6000 м.

Битката край Самар, част от битката при залива Лейте, беше свиреп ангажимент. Интензивните битки в крайна сметка доведоха до оттегляне на силите си силно разрушения японски имперски флот. Няколко кораба от двете страни бяха загубени в дълбокото.

Миналата година г-н Vescovo успя да намери разрушителя USS Johnston на дълбочина от 6460 м (21 180 фута).

Възможно е да има други дори по-дълбоки от Sammy B или Johnston.

„Има още два американски кораба, които все още не са намерени – USS Gambier Bay (ескорт превозвач) и USS Hoel (разрушител)“, каза Келвин Мъри от EYOS, компанията, която организира и ръководи експедицията на г-н Весково.

„Имаме исторически записи, отнасящи се до това къде може да са потънали. Потърсихме залива Гамбир, но това е детективска работа и подобни операции в дълбокия океан никога не са били провеждани преди. Не искам да използвайте израза „игла в купа сено“, защото има много повече изследвания, които се занимават с намаляването на тази купа сено. Но във всичко това все още има известна доза късмет.“

Г-н Весково беше първият човек, посетил най-дълбоките точки в петте океана на Земята.

Той също така е изкачил най-високите върхове на всеки от седемте континента; и наскоро той отиде в космоса на New Shepard, ракетата и капсулната система, разработена от основателя на Amazon Джеф Безос.

По публикацията работи: Силвана Димитрова