НАСА: Подготвяме мисията CAPSTONE до Луната. Ще се излъчва на живо

61

НАСА ще излъчва на живо изстрелване на Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment (CAPSTONE), първият космически кораб, който лети в конкретна уникална лунна орбита преди бъдещи мисии с екипажа.

Целта на CAPSTONE е да стартира не по-рано от вторник, 28 юни, на борда на ракета Rocket Lab Electron от стартовия комплекс 1 на компанията в Махиа, Нова Зеландия, предават от НАСА.

Възможността за незабавно стартиране е в 5:55 сутринта EDT (09:55 UTC). Показването на живо ще започне в 5 сутринта по телевизията на НАСА, уебсайта на агенцията и приложението на НАСА. Дестинацията за този CubeSat с размер на микровълнова фурна е почти праволинейна орбита на ореола (NRHO). Същата орбита е планирана за Gateway, многофункционален пост за дългосрочни лунни мисии като част от програмата на агенцията Artemis.

Шест дни след изстрелването горната степен на Photon ще пусне CAPSTONE в космоса за първата част от самостоятелния полет на космическия кораб. След четиримесечно пътуване до Луната, CAPSTONE ще тества динамиката на NRHO за най-малко шест месеца, което ще помогне за намаляване на риска за бъдещи космически кораби. CAPSTONE също така ще демонстрира иновативна технология за навигация от космически кораб до космически кораб и възможности за еднопосочно обхват, които биха могли да помогнат на бъдещите космически кораби да летят близо до Луната с намалена нужда от комуникация със Земята.

Присъединете се към Virtual NASA Social

Членовете на обществеността са поканени да се присъединят към виртуалната NASA Social, за да видят задкулисието на CAPSTONE, да научат какво прави CAPSTONE уникален сред мисиите на НАСА, да се срещнат с ракетата, изстрелваща CAPSTONE и др.

Визуализирайте полета на CAPSTONE в реално време

Можете да проследите пътуването на CAPSTONE на живо, като използвате интерактивната визуализация на 3D данни в реално време на НАСА Очите на слънчевата система . Започвайки около една седмица след стартирането, можете виртуално да карате заедно с CubeSat със симулиран изглед на слънчевата система. НАСА ще публикува актуализации във визуализацията на началната страница на Ames Research Center на агенцията, както и в Twitter и Facebook. CAPSTONE е търговска собственост и се управлява от Advanced Space в Уестминстър, Колорадо, от името на НАСА. Той представлява иновативно сътрудничество между НАСА и индустрията за осигуряване на бързи резултати и обратна връзка за информиране на бъдещи изследователски и научни мисии. Tyvak Nano-Satellite Systems, Terran Orbital Corporation, от Ървайн, Калифорния, построи космическия кораб. Мисията включва също принос от Stellar Exploration Inc., Space Dynamics Lab, Tethers Unlimited Inc. и Orion Space Systems.

Програмата на НАСА за технологии за малки космически кораби в рамките на дирекция за мисия на космическите технологии (STMD) на агенцията финансира демонстрационната мисия. Програмата е базирана в изследователския център на НАСА Еймс в Силиконовата долина в Калифорния. Развитието на навигационната технология на CAPSTONE е подкрепено от програмата на НАСА за иновации в малкия бизнес и трансфер на технологии за малкия бизнес (SBIR/STTR), също в рамките на STMD. Отделът за развитие на кампаниите на Артемида в дирекцията за развитие на мисията за изследователски системи на НАСА финансира стартирането и поддържа операциите на мисията. Програмата за изстрелване в космическия център Кенеди на НАСА във Флорида управлява услугата за изстрелване. Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Южна Калифорния поддържа комуникацията, проследяването и телеметрията надолу чрез мрежата на НАСА Deep Space Network, дизайн на радио Iris.

По публикацията работи: Силвана Димитрова