Георги Костов: Избори ще има. Нуждата от тях е ясна за обществото и неразбираема за властта

44

Разговаряме с експерта по политика и обществени въпроси г-н Георги Костов

Георги Костов: „Предсрочните парламентарни избори са най-естественото нещо, което може да се случи в текущата политическа ситуация. Разбира се, има формации, които явно заявяват своето нежелание да ходят на нови избори, но това са правилата на демокрацията“. 

Защо се стигна до тук и какви са причините за разпада на кабинета „Петков“?  

Основната причина е една, но има и много други по-малки. Основната причина е ниската политическа адекватност на обществените нужди. Това се поражда от липсата на реална себеоценка на представителите на кабинета за общественото разбиране на техните действия и мотиви. Конструктивна диалогичност и управленска програма с конкретни цели и измерители липсва. Всичко това доведе до усещането за авторитарност и хаотичност на Изпълнителната власт в държавата. Малките причини са разнопосочните реакции на различни представители, които показваха разединение и незачитане на вота на избирателя за широкоспектърно управление.

Какво имате в предвид под „авторитарност“? 

В предходни коментари съм го споделял, че държавата не е фирма и не може да се управлява еднолично. Всяка една институция има своите правомощия и функции. Изпълнителната власт в лицето на Министерски съвет е нужно да е най-прецизна и внимателна при разделението на властите. Войната на институциите беше нужно да спре, а очакванията на хората за справедливост да се реализират с реформи в отделните сектори. Загубата на доверието дойде не от действията, а от методите, а те са в резултат на капацитета и морала на избраниците. Не може да влизаш в политиката и след това да ходиш на политическо училище за депутати! Това освен несериозно се оказа и вредно за държавата. Много мога да говоря по тази тема, но тя е проблем много преди да се появят сегашните политически формации. В крайна сметка резултатът е ясен и вероятно отново отиваме на избори.

Кой иска и кой не иска да има избори?

Избори ще има. Предсрочните парламентарни избори са най-естественото нещо, което може да се случи в текущата политическа ситуация. Разбира се, има формации, които които явно заявяват своето нежелание да ходят на нови избори, но това са правилата на демокрацията. Нормално е да има опити за съставяне на нов кабинет, но съм убеден, че те ще са безполезни, защото има и политическо противодействие. Даже и да има ново правителство,  то ще е правителство на агонията и съм абсолютно убеден, че ще бъде свалено при първа възможност.

Какво мислите за консултациите при президента?

Това, което се случи е само потвърждение на моите думи. Жалко, е че с действията си някои от партиите, единствено повдигат авторитета на своите опоненти. Те са заслепени от собственото си вътрешно дребнотемие, в което мислят, че убеждават обществото, че това е общественият дневен ред. Да, пенсиите са важни, но оправданието им, че има комисия в парламента не е сериозно за да не се явят пред президента. Това не са партии от двама члена. Имат достатъчно кадри, които да изпратят на консултациите. Не знам защо си мислят, че някой трябва да се съобразява с тях и че това е тяхно право.

По интервюто работи: Пламена Сутева