Атанасов: Нека от ПП кажат кого биха предложили за кандидат за премиер. И Асен Василев става

174

Това заяви съпредседателят на „Демократична България” Атанас Атанасов. По негово мнение в „Продължаваме промяната“ има хора, които имат качества да бъдат изведени като кандидати за премиер и следва да се даде правото на мандатоносителя да направи заявката

„Ние от „Демократична България” смятаме, че трябва да бъдат направени усилия да се направи правителство в настоящия парламент. Хората не искат да ходят на избори и смятат, че трябва да бъдат загърбени еготата на няколко човека, за да може да се намери пробив в тази ситуация. Смятам, че това е възможно да се случи”. Това заяви съпредседателят на „Демократична България” Атанас Атанасов в ефира на Нова телевизия.

„Самият Кирил Петков няколко пъти каза, че ако въпросът е да се състави правителство дори без той да е премиер, той е готов на такава отстъпка”, каза още той.

„Смятам, че е правилно да се даде правото на мандатоносителя да направи заявката. Нека от „Продължаваме промяната“ да кажат кого биха предложили за кандидат за премиер. И Асен Василев става, има и други хора, които имат качества“, заяви депутатът.

По думите му е ГЕРБ и ДПС е най-добре да стоят в опозиция. „Много лошо впечатление ми направи как този груб човек -Еди Рама се изказва отвратително за нас българите. В един момент с Борисов се оказаха приятели. Имам чувството, че тези хора са много близки по манталитет”, коментира Атанасов.

„Знам каква е мечтата на Борисов. Той иска да бъде Ахмед Доган в Банкя – да стои и да командва от там по телефона”, каза още той.

Според Атанасов за последните 6 месеца правителството е направило „изключително полезни неща за България”. „Имаше обаче една много добри организирана пропагандна машина, командвана от ГЕРБ и подпомагана от ДПС, която постоянно се занимава с това да се неглижират успехите и вниманието да се фокусира върху провали. Ако правим съпоставка с това, което Борисов направи за 12 години, той наистина трябва да се скрие”, смята Атанасов.

Той коментира и поведението на президента Румен Радев. „Президентът иска да дърпа конците зад кулисите. Още когато беше съставено това правителство заявих, че е най-добри той да се оттегли от полето на изпълнителната власт, където беше чрез служебните правителства. В началото на управлението на това правителство смяташе, че трябва да се държи като патрон и да дава указания. И когато от правителството предприеха действия за разграничаване на него това не му хареса”, каза Атанасов.

Депутатът от ДБ посочи още, че „в желанието си Радев да демонстрира сила често се занимава с неща, които не са му работа и прекалява”.

„Преди 10 дни настоях президентът да даде публично доказателство за това, че се купуват депутати. Тошко Йорданов може да си позволи да говори такива неща, но е недопустимо държавният глава да уронва престижа на висшия орган на държавна власт, който се избира пряко от народа”, добави той.

Запитан дали, ако се стигне до избори, е възможно „Демократична България” да се яви с общи листи с „Продължаваме Промяната”, Атанасов отговори, че още миналия път от ДБ са предложили на ПП да се явят заедно. „Това не беше прието с техните аргументи. Към настоящия момент трябва да се проучи общественото мнение. Аз знам, че по принцип концентрацията на сила, дава резултат. Трябва да преценим”, посочи той.

И съобщи, че към момента с ПП не са водени разговори за това.

По публикацията работи: Пламена Сутева