От БСП направиха нечувани разкрития за Румен Радев и Кирил Петков

4993

По думите на лидерът на БСП Корнелия Нинова президентът Румен Радев е искал да е  скритият премиер, а Кирил Петков да е лицето.

Френското предложение се позовава на двустранен протокол между България и Северна Македония, който не е подписан и от двете страни, каза още вицепремиерът, предаде БНТ.

„Нямах обяснение защо толкова бързо президентът, който създаде ПП и ги изстреля във властта, ги атакува така. С времето и опита в правителството си дадох отговор. На президента Радев президентската институция му е тясна. Той иска реална власт – служебните кабинети, чрез които управляваше, му се усладиха. Той явно е разчитал, че изстрелвайки във властта ПП, той ще продължи да дърпа конците и да управлява държавата”. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

“И кога започна разривът – когато Кирил Петков и Асен Василев си поеха отговорността, а разривът започна от първата смяна в „Булгаргаз“. Ние трябва да сме обективни. Президентът чрез своите назначения искаше да бъде „скритият премиер“, а Кирил Петков да бъде просто лицето”, каза още тя.

По отношение на френското предложение за Македония тя заяви, че то не е отговаряло на тяхната червена линия югозападната ни съседка на изпълнява двустранния договор.

„Във френското предложение се казва, че преговорите изобщо ще започнат, след като РСМ си промени конституцията и впише българите. Това е добро и беше едно от нашите искания. Но френското предложение се позовава на двустранен протокол между България и Северна Македония, в който са описани различни ангажименти, без този протокол да е подписан нито от едната, нито от другата страна“, каза още тя.

И допълни, че се е оказвал натиск с посещение на еврокомисари и европейски лидери.