Европа настоява да стоим на по-студено през зимата

blank
Снимка: Pixabay

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова хората в ЕС намалят температурата на отоплението си със само 2 градуса по Целзий и повишат температурата на климатиците си с 2 градуса по Целзий, това би спестило енергия, равна на всичкия газ доставен от Русия по газопровода „Северен поток 1“ в Балтийско море.

„Така че в това има много потенциал“, заяви фон дер Лайен след срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел. Тя добави че източниците на енергия трябва да бъдат диверсифицирани и има нужда от инвестиции във възобновяеми източници, предаде NOVA.

Енергийните доставки на Европа са изложени на все по-голям риск и Москва намалява доставките на газ в отговор на западните санкции, наложени заради войната в съседна Украйна. Много страни в Европа са силно зависими от руска енергия и Русия вече напълно спря доставките на 12 страни от ЕС, каза Фон дер Лайен.

Германия е сред страните, изправени пред драстично намаляване на доставките, докато Берлин бърза да намали зависимостта на страната от Русия. Министърът на икономиката Роберт Хабек също призова потребителите да използват по-малко енергия. Той също така наскоро обяви, че е задействал второто ниво „етап на предупреждение“ от спешния план за газа на правителството. „Най-добре е винаги да се надяваме на най-доброто и да се подготвяме за най-лошото. И точно това правим сега“, каза фон дер Лайен и добави, че процесът е започнал по-рано тази година.

И докато са необходими национални мерки, съсредоточени върху вътрешните пазари, тя също така поиска координирани действия в целия ЕС и каза, че предварително условие за това е подробен преглед на ситуацията. Нейната агенция е прегледала всички национални планове за действие при извънредни ситуации, за да гарантира, че всички са подготвени за още ограничения на доставките, каза Фон дер Лайен. Тя работи заедно с индустрията и 27-те страни членки на ЕС по общоевропейски план за ограничаване на търсенето в случай на непредвидени обстоятелства.