Явор Божанков: БСП опитва да наложи социалния дневен ред – актуализацията на бюджета, пенсиите, данъчните облекчения

„БСП опитва да наложи социалния дневен ред – актуализацията на бюджета, пенсиите, данъчните облекчения“, заяви Явор Божанков. Мнозинството, което сега се заформя, е изключително вредно, категоричен е народният представител от левицата

„БСП не е била нито повод, нито причина за нито един скандал. Ние се опитваме да наложим социалния дневен ред – актуализацията на бюджета, пенсиите, данъчните облекчения и това не е само от този парламент.“ Това заяви секретарят на парламентарната група на “БСП за България“ Явор Божанков в ефира на БНТ.

По думите му вот на недоверие за провал в икономическата сфера е неоснователен, защото икономическите показатели на страната са стабилни. „Дългът, един мит, който ГЕРБ се опитват да наложат в обществото, е намален от 33 на 30 млрд., въпреки че в актуализацията на бюджета са предвидени огромни средства за актуализация на пенсиите, данъчни облекчения“, обясни Божанков и допълни, че и по време на дебатите не са били изложени икономически мотиви. .Дебатът беше всичко друго, но не и по същество за икономика“, уточни той.

„Правителството падна заради Слави Трифонов, но със сигурност не заради Северна Македония, както той каза, защото виждаме, че такава тема няма“, категоричен е Божанков. „Те сами изложиха мотивите си, става въпрос за обществени поръчки, за пари за магистрали, за огромни икономически интереси, които не са били удовлетворени. Според мен с основание, защото не беше нито редно, нито целесъобразно да се дават пари на едни фирми, които са доказали, че ги разходват по непрозрачен начин“, коментира още той.

Народният представител изрази надежда за съставяне на ново мнозинство и то извън това, което сега се заформя, защото то е вредно. “Възраждане“ с ДПС -хора, които искат да вадят България от Европа и хора, които уж са евроатлантици. ГЕРБ и “Има такъв народ“, които щяха да се изчегъртват и ние видяхме какво стана, когато формираха мнозинство – провален дневен ред. Днес е последният ден, в който можем да приемем Държавния бюджет за актуализацията на пенсиите“, каза Явор Божанков. По думите му заявките на ГЕРБ и “Възраждане“, че ще гласуват само за социалната част, но не и за другата, е абсолютна лъжа и обида към българския избирател. „Няма как да гласуваш само за разходите, но не и за приходите. Те обричат българското общество на застой по отношение на неговите доходи, това е недопустимо“, заяви народният представител от левицата.

Явор Божанков обясни, че в следствие на изборите България не е успяла да задвижи проекти по Плана за възстановяване и устойчивост, докато някои страни вече са ги реализирали. Той смята, че правителството не може да живее с игри на кворум и трябва да има ясно мнозинство.

„Отивайки на избори всяко социологическо проучване показва същия разнороден парламент. Най-голямата политическа сила в едно следващо събрание няма да има дори 60 народни представители. Отиваме отново на сложни, дори по-сложни коалиции“, обясни Божанков ситуацията, ако страната ни отиде на нови предсрочни избори. „На следващи избори ще има по-тежка политическа криза, а в този момент това е престъпление срещу държавата, защото външнополитическите фактори – и войната, и инфлацията не се очертава да приключат скоро и България има нужда от стабилно управление“, посочи той.

Според представителя на левицата във външната комисия Кристиан Вигенин, предложенията на ГЕРБ и ДПС за Северна Македония са неприемливи. „Вариантът на “Демократична България“ е по-близък до нашите разбирания, но не до степен, в която да го подкрепим, затова той се е въздържал“, обясни Божанков и продължи: „Нашата позиция е ясна – ветото зависи от самата Северна Македония. Новата опозиция атакува премиера Петков по темата, президентът също се присъедини към тези гласове за съжаление“, посочи Явор Божанков.

Народният представител смята за не лоша идея президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност, защото там са всички партии и институции, а Северна Македония е национална тема, не партийна.

По отношение на кого ще бъде връчен третият мандат Божанков обясни, че това е изцяло в правомощията на президента и няма как да се намесват в неговите конституционно определени права, но припомни: „Когато мафията атакува Президентството всички ние излязохме да защитим институцията и върховенството на закона. Същите хора в момента протестират, защото същата мафия атакува Народното събрание, но този път позицията на президента Радев не е в защита на върховенството на закона. Надявам се, че тази институция все пак ще застане на правилната страна“, заключи той.