Албанският премиер след обвиненията си към България: Разговаря с Бойко Борисов

331

Албанският премиер Еди Рама разговаря по телефона с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Според Еди Рама „Истинските приятели не се вредят един на друг, а си говорят истината един друг и си подават ръка!”

Премиерът на Албания Еди Рама проведе телефонен разговор с лидера на българската опозиция Бойко Борисов след изказванията си в Брюксел, в които обвини България, че държи като заложник разширяването на Европейския съюз с наложеното вето върху Северна Македония, предаде БГНЕС, цитирайки Ора Нюз.

В своя публикация в Twitter той информира, че е провел кратък телефонен разговор с Бойко Борисов, „за да решим приятелско и честно въпроса с българското малцинство в Албания”. „Истинските приятели не се вредят един на друг, а си говорят истината един друг и си подават ръка!”.

Малко по-рано, след като българското външно министерство публикува своята позиция относно изказването на Рама в Брюксел срещу България, отново в Twitter албанският премиер публикува следното изявление: „Българското външно министерство има проблем с изказването ми! Много правилно! И аз имам въпрос как България ще решава двустранните въпроси, използвайки процеса на разширяване като средство за отвличане на две държави от НАТО! Приятели, успокойте се. Махнете ВЕТОТО или бъдете търпеливи с мен!“, написа Рама.

БГНЕС припомня, че в своята позиция българското Министерство на външните работи подчерта, че през годините България е отстоявала европейската перспектива на Албания и началото на преговорите за членство в ЕС и тогава, когато беше много по-трудно от днес. „През годините нямаше много други гласове заедно с нас в тази кауза. Отстояваме я и днес, въпреки всичко, в името на общото европейско бъдеще”, се казва в съобщението.

„В отговор, не за първи път, чуваме непредизвикани тежки, обидни квалификации от един правителствен ръководител. Жлъчните подхвърляния в подобен нисък езиков регистър не могат повече да бъдат оправдавани с особености на характера и липса на умения за европейско общуване. Очакваме албанският премиер да съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна-кандидат за членство в ЕС”, се казва в позицията на МВнР, в която се настоява за спазване на добрия тон за общуване.

По публикацията работи: Пламена Сутева