Пекин: НАТО е средство на САЩ да контролират Европа, това е продукт на Студената война и

blank
Колаж: "Нова Вест"

Това заяви говорителят на китайското външно министерство Уан Уънбин. „НАТО твърди, че е отбранителна организация, но води войни срещу суверенни държави“, каза говорителят на външното министерство

Във връзка със срещата на върха на НАТО, която ще се проведе на 29-30 юни, говорителят на китайското външно министерство Уан Уънбин посочи: „НАТО е продукт на Студената война и е средство на САЩ за поддържане на хегемонията им в света и за контролиране на Европа. Алиансът вече не съответства развитието на епохата“.

„НАТО твърди, че е отбранителна организация, но води войни срещу суверенни държави, причинявайки смъртта на много цивилни и разселването на десетки милиони хора. През последните години НАТО се опита да предизвиква конфронтация в Азиатско-тихоокеанския район и този ход е много опасен и със сигурност ще предизвика повишаване на вниманието и твърдо противопоставяне от местните държави и международната общност“, посочи той, Bulgaria on air.

Китай винаги е бил строител на световния мир, допринася за глобалното развитие и е защитник на международния ред. Страната ще продължи неотклонно да следва пътя на мирното развитие, заяви говорителят, цитиран от радио „Китай“, като подчерта, че НАТО вече „внесе хаос в Европа и трябва да спре да се бърка в Азиатско-тихоокеанския регион и останалите части на света“.

По публикацията работи: Станислава Гавазова