Борисов: Ако счупим и правителството на РСМ, значи Кирил Петков е съюзник на Путин (ВИДЕО)

174
blank
Кадър: Facebook

Състоя се извънредна пресконференция на ГЕРБ, по време на която лидерът на партията Бойко Борисов заяви това и призова за спешно внасяне за гласуване актуализацията на бюджета и френското предложение. Той подчерта, че от сутринта слуша обвиненията на министър-председателя Кирил Петков

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова управляващите да внесат спешно за гласуване в парламента актуализацията на бюджета и френското предложение за Северна Македония.

“Очаквахме днес решението на ГЕРБ да даде зелена светлина на РСМ да влезе в пленарна зала без шегички и хитрости. Това е жизненоважно за Западните Балкани”, каза експремиера в извънредно включване от централата на ГЕРБ.

“От сутринта слушаме обвиненията на министър-председателя. Ние знаем, като партия, че това е най-доброто за България и за РСМ“, каза Борисов и се обърна към властта с призив: “Умолявам ги да го вкарат в зала и да оберат успеха на целия Европейски съвет”.

Лидерът на ГЕРБ призна, че в протокола, който трябва да се подпише, има неща, които трябва да бъдат уточнени, но „следващите поколения ще знаят, че България не е причина за спирането на РСМ и Албания в ЕС“.

„Днес е исторически ден за Европа и за света, защото има възможност и Украйна, и Молдова, и РСМ, и Албания, и Грузия, с различен статут, да влязат в Съюза и той да стане по-силен. Ние сме убедени европейци и това е най-правилното“, категоричен бе той. И се ядоса на думите на Кирил Петков, че задвижването на процеса няма как да стане днес.

Борисов коментира и актуализацията на бюджета като каза, че ГЕРБ има предложения как той да бъде подобрен.

“Ние имаме много по-добри предложения, но ако не ги приемат – да говорят и с другите партии. Още утре да го внесат и да го приемат”, призова Борисов.

Партия, която е на страната на Украйна и твърдо зад НАТО и ЕС, която е „за“ разширяване на Западните Балкани, „За“ пълна диверсификация, “са наши партньори“, каза той.

„Да не счупим и правителството на Северна Македония и да нанесем щета. Ако това се случи, вие г-н Петков, сте съюзникът на Путин на Балканите. Затова ви моля, наредете на своята партия да внесе, да е водеща, ние ще я подкрепим. Днес вие ще отидете с взето решение и всички ще ви аплодират“, обърна се той към премиера.