Квантовото откритие може да доведе до телескопи с размер на планета

91

Новата техника може да „революционизира астрономически изображения“ и да предложи информация за повърхността на звездите и хоризонтите на събитията на черните дупки, предава independentespanol. com

Нова квантова техника може да позволи астрономически наблюдения, които преди това са били невъзможни чрез комбиниране на данни от обсерватории по целия свят.
Откритието, направено от изследователи в Австралия и Сингапур, може да доведе до ново разбиране за екзопланети, звезди и дори черни дупки чрез голямо разнообразие от оптични обсерватории.
Техниката предлага революция в нещо, известно като STIRAP (стимулиран адиабатичен проход на Раман), което включва пренос на квантова информация без загуба.

Прилагайки тази квантова комуникационна техника към много дълга базова интерферометрия, астрономите биха могли да комбинират светлина от множество телескопи, за да правят наблюдения, използвайки преди това недостъпни дължини на вълните.

„Разработването на оптични интерферометри с висока разделителна способност с голяма базова линия би революционизирало астрономическите изображения“, обяснява статия , описваща подробно техниката.
„Класическите техники са възпрепятствани от физически ограничения, включително загуба, шум и факта, че получената светлина обикновено е квантова по природа… Представяме обща рамка за използване на квантови коригиращи грешки кодове за екраниране и изобразяване на звездната светлина, получена от далечен телескоп сайтове.

За да интегрират технологията в инструменти от следващо поколение, учените трябва да възприемат техника, използвана в квантовите изчисления , наречена квантова корекция на грешки.

След като бъде постигнато, астрономите ще могат да заснемат изображения на някои от най-недостъпните части на Вселената.

„Идеята на тази линия на изследвания е да ни позволи да преминем към оптични микровълнови честоти“, каза пред Universe Today д-р Zixin Huang от EQuS (Център за инженерни квантови системи) в университета Macquarie в Австралия, който ръководи изследването. .

„Преминавайки към оптични честоти, такава мрежа за квантови изображения ще подобри разделителната способност на изображенията с три до пет порядъка. Би било достатъчно мощно, за да изобрази малки планети около близки звезди, детайли на слънчевите системи, кинематика на звездни повърхности, акреционни дискове и потенциално детайли около хоризонтите на събитията на черните дупки , които в момента не могат да бъдат решени от нито един от планираните проекти.

Превод и редакция: „Нова Вест“