Днес външната комисия в НС обсъжда френското предложение за РСМ

Заседанието ще се проведе в 15 часа. Във френското предложение се реферира двустранен протокол, който е подписан между София и Скопие

Комисията по външна политика ще проведе заседание в сряда, на което ще бъде обсъдено френското предложение за разрешаване на спора между властите в София и Скопие. Заседанието ще се проведе в 15 часа.

Във френското предложение се реферира към двустранен протокол, подписан между Скопие и София, който да описва ясно условията и конкретните стъпки за започване на преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС. Наред с гаранциите за неговото изпълнение и самата преговорна рамка, този протокол е от ключово значение за София, която трябва внимателно да прецени дали неговото съдържание отговаря на условията от досегашната официална българска позиция, описани в Рамковата позиция от 2019 г, предаде Нова.

Във вторник от „Продължаваме Промяната” поискаха министър Теодора Генчовска да свали секретния гриф относно внесените във външната комисия документи. От своя страна от МВнР отговориха, че преговорните документи между България и Република РС Македония нямат секретен гриф и са входирани в явно деловодство на Народното събрание и Министерския съвет.

По публикацията работи: Станилсава Гавазова