Археолозите откриват внушителна мрежа от изгубени градове, скрити в Амазонка

145

Археолозите откриха „безпрецедентна“ мрежа от изгубени градове в Амазонка, която хвърля светлина върху това как древните цивилизации са изграждали огромни градски пейзажи, докато са живели редом с природата, предава independentespanol.com

Изследователите са използвали лидарна технология, наречена „лазери в небето“, за да сканират през балдахините на тропическите горски дървета, за да анализират места, открити в саваната-гора на югозападна Амазония.

Те откриха широк спектър от сложни селища, които са останали скрити от векове под гъстите навеси на дърветата в саваната гора на Llanos de Mojos в Боливия.
Констатациите, описани в списание Nature в сряда, хвърлят светлина върху градовете, построени от общностите на Казарабе между 500 и 1400 г. сл. Хр.

Хайко Прумерс, археолог и съавтор на изследването от Германския археологически институт, каза, че сложността на тези селища е „умопомрачителна“.

Изследователите са изследвали шест области в рамките на 2796 квадратни мили (4500 квадратни километра) в района на Llanos de Mojos, в боливийската Амазонка, които принадлежат към културата Casarabe.

Те също така откриха обширна мрежа от резервоари, мостови пътища и контролно-пропускателни пунктове, простираща се на няколко километра на мястото.

Тези най-нови открития предизвикват възгледа за Амазонка като исторически „девствен“ пейзаж.

Учените казват, че регионът вместо това е бил дом на ранния урбанизъм, създаден и управляван от коренното население в продължение на хиляди години.

Една от най-завладяващите характеристики на новото откритие, отбелязват изследователите, е, че градските селища са построени и управлявани не срещу природата, а успоредно с нея.

„Ние предлагаме системата за селища на културата Казарабе да е уникална форма на тропически аграрен урбанизъм с ниска плътност; доколкото ни е известно, първият известен случай във всички тропически низини на Южна Америка“, пишат учените.

Те споменават, че коренното население е използвало успешни стратегии за устойчив поминък, които насърчават опазването и поддържат богатото биоразнообразие на околния пейзаж.

„Отдавна подозирахме, че най-сложните предколумбови общества в целия басейн са се развили в тази част на боливийската Амазонка, но доказателствата са скрити под покривката на гората и е трудно да се посетят лично“, обясни д-р Ириарте.

„Нашата лидарна система разкри тераси, прави пътища, заграждения с контролно-пропускателни пунктове и изградени водоеми. Има монументални структури само на миля разстояние, свързани с 600 мили канали, дълги пътища, свързващи обекти, резервоари и езера.“

Изследователите отбелязват, че констатациите „могат да допринесат значително“ за перспективите за опазването на Амазонка.

„Този ​​регион беше един от първите, заети от хора в Амазонка, където хората започнаха да опитомяват култури от световно значение като маниока и ориз. Но малко се знае за ежедневието и първите градове, построени в този период“, добави д-р Ириарте.

Лидарният анализ разкри, че ядрото на селищата се простира на няколко хектара, на върха на които има U-образни гражданско-церемониални структури, платформени могили и конични пирамиди с височина 68,89 фута (21 метра).

Най-важното е, че учените посочват, че мащабът на работата и планирането за изграждане на тези селища е безпрецедентен в региона на Амазонка. Вместо това той е сравним само с архаичните държави в централните Анди.

Откритията предполагат, че местното население е трансформирало сезонно наводнените амазонски савани, с размерите на Англия, в продуктивни селскостопански и аквакултурни ландшафти.

„Нашите резултати изключват аргументите, че западната Амазонка е била слабо населена в предиспанските времена. Архитектурният дизайн на големите селища на културата Казарабе показва, че жителите на този регион са създали нов социален и обществен пейзаж“, каза Марк Робинсън, друг съавтор на изследването.

Превод и редакция: „Нова Вест“